Zullen wij de havens dan maar gewoon dempen?

Medemblik –  Voor jullie direct weer van alles richting de redactie van Medemblik Actueel wensen, dit schrijf ik volledig op eigen titel.  Vanmiddag was er een item bij RTVNH over de mogelijke komst van riviercruiseschepen naar Medemblik. Een handje vol bewoners van de Oosterhaven vinden dat ze dit moeten tegenhouden omdat ze gestoord worden in hun rust. 

Ook zijn ze bang dat hun uitzicht ernstig belemmerd wordt, ja stel je voor dat je in een haven op een boot moet uitkijken, haal deze boot weg en wat zie je dan… juist “BOTEN”.. De bruine vloot bijvoorbeeld met krijzende jongeren.  RTVNH schrijft ook dat de middenstand niet geloofd dat de bezoekers ook maar 1 eurocent komen uitgeven in hun winkeltje, wat is dat toch weer heerlijk Medembliks, zo ken ik de middenstand weer als altijd negatief tot in de laatste cel van hun lichaam. 

Nu even de cijfers.. in 2013 kwamen er al 31 van dit soort boten naar de haven van Medemblik, heeft u deze mensen toen ook horen klagen?  Nu wordt dit aantal verhoogd naar ongeveer 40 á 41 stuks.. Vermeerder dit met de extra opbrengsten wat liggeld en andere belastingen betreft en de gemeente heeft er in 1 klap een grote bron van inkomsten bij om zodoende minder te bezuiningen op andere dingen zoals bv de sportvelden in de gemeente Medemblik. 

Dit hele gedoe doet mij denken aan de tijd dat de Vlietsingel werd gebouwd. Jarenlang reed daar , toen nog de NZH, bus via de dijk richting Wervershoof en zo naar Hoorn. Toen deze bewoners daar kwamen te wonen wisten ze niet hoe snel ze moesten janken en klagen om deze bus weg te krijgen want ze hadden last van het lawaai.. En de bus verdween . 

De kop die RTVNH meegeeft aan hun verhaal ‘Medemblikkers boos over Cruiseschepen’ is zeer suggestief, nu lijkt het dat heel Medemblik boos is over deze plannen terwijl het maar een handje vol bewoners van de Oosterhaven zijn die boos zijn.  Ikzelf heb ook bewoners aan de Oosterhaven gesproken en die hebben er weinig moeite mee dat deze boten hier komen. Één bewoners vertelde mij zelf dat de klagers maar beter ergens op een rustig plekje ergens op de Veluwe moeten gaan wonen of op een onbewoond eiland als ze zo graag rust willen hebben. 

 Het is ook zo jammer dat RTVNH het beeld maar van 1 kant belicht en niet van 2 kanten. Wat mij betreft mogen ze komen, liever vandaag dan morgen. Al geven ze maar 5 euro per persoon uit, dan zijn deze toeristen al goed voor vele tienduizenden euro’s extra inkomsten voor de middenstand en horeca van Medemblik.  

Het is bv onzin om te roepen dat deze mensen geen geld uitgeven :  Voorbeeld Hoorn

Voor de klagers heb ik een goede tip, ik weet nog wel een onbewoond dorp in Nederland waar de huizen voor heel weinig te koop zijn en dan kun je echt van rust genieten. 

Henk Prins