Fred Breg: personal trainer in voetbal, fitness en aan de bar

personal trainer in voetbal

Medemblik – Een persoonlijk gesprek. Deze maand werd ik aan de keukentafel ontvangen bij huidig voetbaltrainer bij FCM, toekomstig trainer van de Westfriezen en –bijna- personal fitnesstrainer Fred Breg (49). Het werd een boeiend een-tweetje over passie, visie en bescheidenheid.

Tekst: Mieke Koomen

Nee, hij kreeg het niet met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hadden weinig met voetbal. Maar toen bleek dat hun zoon talent had, steunden ze hem op alle fronten. Nog voor zijn 10e verjaardag speelde Fred Breg bij het jeugdteam in ‘de Kuip’, nu beter bekend als de Pekelharinghaven. Ze smokkelden wat met zijn leeftijd; in die tijd moest je 10 zijn om te mogen spelen. Fred was ook buiten eigen trainingsuren op het voetbalveld te vinden. In de hoop dat hij mee mocht spelen bij andere teams. Het veld werd zijn favoriete ‘hangplek’.

Te bescheiden

Vanuit het toenmalige MFC mocht hij al snel meedoen met testwedstrijden bij Volendam. Zijn carrière als voetballer leek even een vlucht te nemen, maar tot een echte doorbraak kwam het niet. ‘Ik was te bescheiden’, vertelt Fred. ‘Ik maakte waarschijnlijk ook verkeerde keuzes en zette mezelf te kort op de voorgrond.’ Vanaf zijn 23e speelt Fred bij Hollandia van waaruit hij nog een uitstapje maakt naar AZ. Daar bleef het bij.

De droom om profvoetballer te worden ging voorbij, maar de fascinatie voor het spelletje bleef. Sterker nog, Fred was erdoor geobsedeerd.  ‘Ik zette veel opzij voor een optimale prestatie. Ging jarenlang principieel niet stappen op zaterdagavond en zat op verjaardagen aan een sinassie.’

Spelbeleving

Bij Hollandia verdiept Fred zich verder in de beleving van het spel. ‘Voor die tijd speelde ik op intuïtie.  Bij Hollandia leerde ik speltactieken herkennen en doorgronden.  Ik speelde bij de hoofdklasse op amateurniveau. Ik combineerde het veldvoetbal met zaalvoetbal bij het de voetbalploeg van het Hoornsche Veerhuys. Dat betekende 5 avonden trainen en vrijdagavond wedstrijd in de zaal en zondag op het veld. Dat was zwaar, maar mijn spelinzicht groeide snel.’ Ondertussen werkte Fred als barkeeper in het Hoornsche Veerhuys. Hoewel hij in Medemblik woonde speelde zijn dagelijks leven zich af in Hoorn.

Liefdesspel

De combinatie Hoornsche Veerhuys en Hollandia leverde Fred niet alleen succes op in het spel, maar ook in de liefde. ‘Ik ontmoette Desiree via haar zus die destijds verkering had met een collega-voetballer bij Hollandia. Na afloop van een wedstrijd zaten we in het Hoornsche Veerhuys naast elkaar. Het klikte.’

De Hoornse Desiree werd verliefd op de voetballende barman uit Medemblik. Inmiddels wonen zij met hun 2 kinderen alweer 19 jaar in aan de Koningshof in het centrum van Medemblik. Zijn zo geliefde Medemblik.

Terug en trainer

‘Ik miste Medemblik. Wilde terug naar mijn roots. Toen ben ik gestopt bij Hollandia en speelde ik in Medemblik tot mijn 44e in het eerste. Ik leerde het spelletje steeds beter ‘lezen’. Ik ontwikkelde visie en besloot trainer te worden. Samen met Martin Glim volgde ik diverse cursussen in Beverwijk en Heiloo. Ik kwam daar veel oud-voetballers tegen. Niet alleen van de cursus zelf, maar ook van elkaar hebben we veel geleerd.’

Het trainerschap beviel Fred direct. Zijn passie voor het voetbal, zijn visie voor het spel en ook zijn bescheidenheid maken van hem een goede trainer. Het past bij zijn karakter. Hij fungeert als belangrijke schakel op de achtergrond en geeft   spelers de ruimte om te schitteren. Daarbij stelt hij, ook tijdens prestatiesport, de liefde voor het spelletje centraal.

Frisse wind bij FCM

Hij heeft zo’n beetje alles gedaan wat er te doen valt binnen een voetbalvereniging. Jeugdcoördinatie, beleidsplan opstellen, trainers aanstellen en uiteraard zelf trainen. Hij maakte de fusie van MFC en DEK van dichtbij mee. Het resulteerde in een aardig complex met een grote jeugdafdeling. In zijn functie schiep hij de juiste randvoorwaarden voor de jeugd om optimaal te kunnen voetballen. Hij trainde de junioren van mini-pupil tot de A-tjes. Daarna ging hij senioren, spelers vanaf 17 jaar, trainen. Na 4,5 jaar legt hij na dit seizoen het stokje neer. ‘Het is tijd voor een frisse wind door FCM. Ik trainde het prestatievoetbal. We hebben op dit moment 5 recreatieteams tegenover 1 selectieteam. Daardoor ontstaan scheve verhoudingen en is het lastig het niveau hoog te houden. Een nieuwe trainer heeft weer nieuwe visie en kan dat wellicht wel.’

Westfriezen in Zwaag

Tegelijkertijd was Fred op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen de Westfriezen uit Zwaag hem in december belden, was de beslissing snel gemaakt. ‘Sjaak van Baar gaat de club verlaten. Ze vroegen of ik interesse had het trainerschap van hem over te nemen. De voetbalclub had 2 kandidaten op het oog. De keuze viel op mij. Ook daar zal ik weer het prestatieteam bij de senioren trainen. Een nieuwe, frisse kans. Ik heb er enorm veel zin in’, vertelt Fred.

Horeca en mensenkennis

Naast zijn trainersloopbaan, werkt hij inmiddels al 25 jaar bij het Hoornsche Veerhuys. Omdat hij daar alleen door de week en overdag werkt valt het goed te combineren met de avondtrainingen en wedstrijden op zondag. Maar het Hoornsche Veerhuys staat te koop. ‘De horeca heeft het zwaar. Dat is geen nieuws. De kans dat ik een baan vind bij een andere horecaonderneming is dan ook klein. Zeker als ik niet in de avonden en in het weekend kan werken. Daarnaast liggen mijn ambities momenteel ook op een ander terrein.’ In zijn tijd binnen de horeca zag hij veel klanten die een bestaan hebben aan de onderkant van de samenleving. Probleemdrinkers, alcoholisten. Vaak ontstaan door maatschappelijke problemen. Het stond haaks op zijn eigen leven waarin gezond en fit zijn centraal staat. Van achter de bar bood Fred een luisterend oor. En een stop op de tap als hij vond dat het genoeg was. Ook daarin was hij al personal trainer, zonder dat hij er zelf erg in had. Het bracht hem veel mensenkennis.

Personal trainer

Fred dacht er lang en goed over na. Zijn passie voor de sport, zijn ervaring met het trainen en opgedane mensenkennis brachten hem ertoe zich te laten omscholen tot fitnesstrainer. Letterlijk en figuurlijk een andere tak van sport. Onlangs behaalde hij het diploma voor het praktijkgedeelte. Maar hij gaat nog verder.

‘Ik kan nu als fitnesstrainer aan de slag. Om mijn kansen en kennis te verbreden volg ik nu een opleiding tot personal trainer. In juni ben ik ook daar mee klaar’, vertelt een enthousiaste Fred die wel even moet wennen. ‘Ik ben gewend een groep aan te sturen. Nu richt ik me vooral op het individu.’

Fred ziet een toekomst als personal trainer voor zich, maar hij blijft daarnaast voetbaltrainer. Een ideale combinatie zo ervaart hij.

Ideale combinatie

‘Ik heb bij mijn huidige opleiding veel profijt van mijn ervaring als voetbaltrainer, maar ook andersom kan ik veel van wat ik leer in de praktijk brengen. De bewegingen op het veld zijn vaak kort en vooral gericht op behendig en snel bewegen. Dat maakt blessuregevoelig. En ik heb gemerkt dat voetballers vaak stijf zijn in hun ledematen. Vanuit de fitnessopleiding ga ik andere oefeningen toepassen. Een sterk en soepel lijf helpt blessures te voorkomen.’

Plezier, daar gaat ’t om!

Zoon Zico voetbalt ook, momenteel bij de C1. Hij is bijna 15. Zijn  12-jarige dochter Nadia tennist graag en zijn vrouw Desiree was al wat langer thuis op de fitnessclub. Fred maakt onderdeel uit van een sportief gezin, waar plezier de belangrijkste bron is van alles. ‘Als trainer probeer je het beste uit elke speler te halen, maar wel binnen het grotere geheel, het team. Samenwerken is de sleutel. Dan helpt het niet als er ego’s op het veld of juist langs de lijn staan die teveel verwachten. Plezier hebben in het spel, daar gaat het om. En dat geldt voor alles wat je doet. En ja, een fit en gezond lijf helpt daarbij’, lacht deze personal trainer in wording.  In de toekomst kan hij iedereen daar hoogst persoonlijk in bijstaan. Wij vinden deze carrièreswitch van lef en doorzettingsvermogen getuigen. Maar dat zal je Fred zelf niet horen zeggen, bescheiden als hij is.

Wij wensen Fred alle succes toe en vooral veel plezier, zowel op het veld als daarbuiten!

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.