12.5 C
Medemblik
8 juli 2020 03:08
Medemblik Actueel.

Medemblik aan Zee ‘Als stad krijg je maar een keer de kans om een goede indruk te maken’

Een nieuw warm kloppend hart, een aanzuigende werking op bezoekers, een gezellig plein zoals toen!

Medemblik aan Zee
Medemblik aan Zee

Medemblik – De toerist die met de stoomtrein, boot of bus bij de halte ‘Medemblik aan Zee’ uitstapt ziet als eerste ‘Hotel Kropholler’. Dat is het nieuwe hotel-restaurant gevestigd in het gemeentehuis dat in 1939 is gebouwd naar ontwerp van architect Alexander Kropholler. In de zon drinkt u een kop koffie op het terras van het hotel dat zich aan het nieuwe ‘Stadsplein’ bevindt. Langzaam vult het plein zich met winkelende toeristen en Medemblik ’kers die vanuit de Nieuwstraat, benieuwd naar de etalages c.q. boetiekjes op het nieuwe plein, de Oude Haven zijn overgestoken. 

Stadhuisplein ‘Laat het hart van Medemblik weer kloppen’

  • Een U-vormig concept met zicht naar het centrum en met doorzicht naar het IJsselmeer (Zee). Een plan dat de armen open slaat voor ontvangst van winkelend en toeristisch publiek. Het trekt de aandacht door de romantische sfeer en laat het hart van de stad weer kloppen. Omringd door winkels en boetieks inclusief appartementen. Een ‘hotel’ met zowel zicht naar het IJsselmeer als naar het plein geeft met het Grand café en een terrassenplein een sfeervolle indruk. Het wordt gebruikt als gezellige ontmoetingsplek door de zitgelegenheid. Het (water)plein geeft een romantisch beeld voor trouwpartijen gehouden in het stadshuis.

Het plein kent ook nieuwe bewoners, want behalve een hotel en winkels wordt het plein ook begrensd door appartementen boven de winkels en herenhuizen met een voordeur aan het plein. De bewoners van de herenhuizen en appartementen parkeren hun auto’s in de garage die zich voor de helft onder de grond bevindt en voor de andere helft boven de grond uitsteekt. Boven deze garage bevindt zich een fraai hof met terrassen van de herenhuizen. Het hof c.q. terras ligt zo hoog dat de bewoners hiervandaan over de dijk op het IJsselmeer kunnen kijken.

Een initiatief voor het plan dat het gemeentehuis en zijn omgeving weer een ziel geeft: Medemblik aan Zee. Een plan dat een aanzuigende werking heeft op bezoekers aan en bewoners van Medemblik. En daarmee het noordelijk deel van de Nieuwstraat nieuw leven kan inblazen. En aan beide zijden van het Stadhuis een plein omringd door woningen en winkels. 

Aan de westkant van het gemeentehuis een stationsplein met bushalte en aan de oostkant een stadsplein (zoals zich daar oorspronkelijk ook al een plein bevond) met winkels en woningen en een terras voor het hotel-restaurant.

Dit plan is door de combinatie Medemblik aan Zee verder uitgewerkt met woningen langs de Oude Haven en het bestaande parkeerterrein. De ruimte die zich nu voor de uitbreiding van het gemeentehuis bevindt, en die bestaat uit een plantsoen met parkeerplaatsen langs de Oude Haven, wordt getransformeerd tot een echt plein. 

Stadsfeesten  ‘Rondom, Draverij, korenfestival, braderie, huldigingen, enz..’

De hoge ronde vensters met luifel van de Waag in Hoorn hebben ons geïnspireerd voor de architectuur van de winkels met appartementen erboven. Dit plein is groot genoeg om tijdens het Rondom weekend en de jaarlijkse draverij de tent te kunnen opzetten. En als er geen festiviteiten zijn of als er geen markt wordt gehouden dan fungeert het plein met een dubbelfunctie als een parkeerplaats. 

Hotel Kropholler ‘Een nachtje slapen in hotel Kropholler’ 

Oorspronkelijk bevond zich aan de oostkant van het gemeentehuis een plein dat begrensd werd door een aanbouw met brandweerpost. Medemblik aan Zee brengt weer een aanbouw terug in de vorm van de overgang tussen de winkels met appartementen en het gemeentehuis. Zo komt net als de gemeentehuizen van Kropholler in Wateringen, Waalwijk en Noordwijkerhout het gemeentehuis aan een plein te staan en kan het daar als monument pronken aan het plein. In deze aanbouw is op de begane grond een ruimte voor een horecavoorziening al of niet gekoppeld aan de functie in het gemeentehuis met daarboven de mogelijkheid van hotelkamers.

De entree van Hotel Kropholler bevindt zich achter de grote houten deuren op de beletage. Hier kunnen de gasten inchecken en op deze verdieping is de oorspronkelijke burgermeesterkamer omgebouwd tot chique bruidssuite. De trouwzaal op de tweede verdieping wordt behalve voor het trouwen ook voor conferenties gebruikt. In de overige ruimtes van het gemeentehuis worden hotelkamers, een keuken en -in overleg- de Oudheidkundige Vereniging Medemblick gehuisvest. 

Herenhuizen ‘Architectonische schoonheid van de Hoornse herenhuizen’ 

In totaal tien herenhuizen begrenzen met hun voordeuren, Delftse stoepen of voortuinen de nieuwe ruimte van het plein, de Oude Haven en het voormalig parkeerterrein. De herenhuizen kennen een hoge begane grond met een split-level verdieping. 

Winkelstraat ‘Laten we even doorlopen naar het Stadsplein’ 

Medemblik heeft traffic! Met deze ‘Nieuwe kop’ op de Nieuwstraat verbinden we het Zuidelijke deel en het Noordelijke deel van de Nieuwstraat. Door deze koppeling versterken we voor beide representatieve locaties de traffic in Medemblik. Dit is hard nodig om de leegloop van de Nieuwstraat tegen te gaan. Medemblik moet je kunnen beleven. De gezelligheid, het vakantie-, en het thuisgevoel dienen we te stimuleren in Medemblik.

Medemblik aan Zee

  • Het bordes c.q. de entree van het Stadhuis loopt door en gaat over in twee fraaie lopers wdie ,als bestrating over de dijk naar de waterkant, de zee opnieuw verbindt met de stad. Het Hotel Kropholler biedt zowel aan de oostzijde als aan de westzijde de mogelijkheid van een buitenterras. Op hetterras aan de westzijde drinkt de toerist zijn laatste biertje terwijl hij wacht op de stoomtrein naar Hoorn.

VOOR VELEN WEER KANSEN EN WERK!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?