Roerige tijden opkomst sportverenigingen Medemblik

Minder subsidies naar sportverenigingen
Minder subsidies naar sportverenigingen

Medemblik – De sportverenigingen in de gemeente Medemblik moeten vanaf 2015 de broekriem strakker aantrekken dan gedacht. Vanwege bezuinigingen, de gemeente krijgt veel minder geld vanuit Den Haag, moet er ook fors worden gesneden in de geldstroom richting de diverse sportverenigingen in onze gemeente. 

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad om het mes te zetten in de begroting voor de diverse sportverenigingen, sommigen worden vele duizenden maar soms ook enkele tienduizenden euro’s gekort, verder krijgen de verenigingen veel meer taken zelf te doen, taken die nu nog door de gemeente worden gedaan.  Onder deze taken valt bijvoorbeeld onderhoud van de diverse velden.  De verenigingen kunnen wel gewoon gebruik blijven maken van de expertise van de gemeente maar moeten zelf de handen uit de mouwen steken om de velden te onderhouden. 

Fitte Vutters

Het gebruik van ‘Fitte Vutters’ wordt aangemoedigd door de gemeente Medemblik.  Wethouder Louw Jan Zwagerman vertelt ,, Bij MOC in Midwoud zie je elke ochtend Fitte Vutters naar het sportterrein fietsen, nemen eerst even een lekker bakkie koffie om daarna de velden en alles wat daar mee te maken heeft te onderhouden.  Voorzitter Paul Wijdenes van MOC vertelt aan onze verslaggever dat deze mensen onmisbaar zijn voor de vereniging. In totaal zijn er een stuk of 10 van de Fitte Vutters bezig om de velden, de kleedkamers maar ook de netten van de doelen ect.. ect.. in top conditie te houden. 

Verhoging contributie

Één mogelijkheid om het verlies van inkomsten op te vangen is een (minimale) verhoging van de contributies.  Al zal dit bij veel leden misschien het laatste zetje zijn om het lidmaatschap op te zeggen.   De verenigingen zelf zijn tijdens gesprekken met de wethouder op de hoogte gebracht van de plannen van de gemeente en erkennen dat ook de gemeente met handen en voeten is gebonden aan wat er vanuit Den Haag naar Medemblik wordt overgemaakt.  De kostenpost van de vele sportvelden, maar ook bijvoorbeeld de zwembaden, kosten vele miljoenen op jaarbasis, tel daarbij op dat bijvoorbeeld een veld van kunstgras elke 10 jaar moet worden vervangen en ook dit kost zeer veel geld.   

Veel meer zelf doen

De verenigingen zullen dus vanaf 2015 veel meer zelf moeten doen, opzoek gaan naar andere inkomsten, 1 mogelijkheid is de velden beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld festivals. In Medemblik wordt de roep om een terugkeer van de Drum Gold Cup sterker en sterker en dit kan prima op het sportcomplex van FC Medemblik worden gehouden.  

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.