Start Week van passend onderwijs

Medemblik – Maandag start de Week van passend onderwijs. Van 24 tot 28 maart houden scholen en samenwerkingsverbanden overal in Nederland bijeenkomsten voor leraren en ouders over passend onderwijs.

Passend onderwijs gaat op 1 augustus 2014 officieel van start. Scholen worden dan verplicht om iedere leerling die zich aanmeldt een geschikte plek te bieden, op de eigen school of een school in de regio. Regionale samenwerkingsverbanden van scholen voor regulier en speciaal onderwijsgaan dit samen regelen, in overleg met de leerling en zijn ouders. Ook worden afspraken gemaakt met de gemeenten over bijvoorbeeld leerlingenvervoer en jeugdhulpverlening op school. Het ‘rugzakje’ verdwijnt en de regio gaat het budget verdelen tussen de scholen. Doel is dat kinderen zoveel mogelijk een plek krijgen op een reguliere school, met de ondersteuning die ze nodig hebben. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor leerlingen die dat nodig hebben.

Afspraken maken op school

De afgelopen maanden hebben scholen hierover op regionaal niveau werkafspraken gemaakt. Welke begeleiding kunnen scholen bieden? Wanneer wordt een leerling naar een school voor speciaal onderwijs doorverwezen? Leraren en ouders willen nu graag weten hoe passend onderwijs er bij hen op school en in de regio uit komt te zien. Leraren kunnen dan afspraken maken op school over hun taken en bijvoorbeeld een extra opleiding, ouders weten welke scholen geschikt zijn voor hun kind en hoe de aanmelding verloopt.

‘Uitgelezen kans’

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) moedigt leraren en ouders aan om deel te nemen aan een evenement: ‘De afgelopen jaren is hard gewerkt aan een nieuw stelsel voor passend onderwijs. Nog maar een paar maanden en dan gaan we daadwerkelijk van start. Voor kinderen die al ondersteuning krijgen of op een school voor speciaal onderwijs zitten zal er niet  veel veranderen, maar voor kinderen die voor het eerst in aanmerking komen voor ondersteuning soms wél. De Week van passend onderwijs is een uitgelezen kans voor ouders, leraren en scholen om hierover het gesprek aan te gaan.’

Activiteit

Presentatie opleidingsprogramma

SBO De Wissel geeft vanuit de visie van passend onderwijs onze opleidingstrajecten vorm. Het opleidingsprogramma richt zich op autisme, gedragsmanagement en HGW en wordt verzorgd door het Centrum voor Passende Ondersteuning (CPO). De Wissel opent haar deuren naar de voorziening structuurgroepen voor leerlingen met ASS en naar de reguliere groepen. Ook wordt het opleidingstraject van het Ondersteuningsarrangement Medemblik gepresenteerd. De ochtend van 28 maart ziet er als volgt uit:

  • 8.30 Inloop met koffie / thee
  • 8.45 Welkom
  • Informatie over opleiden 
  • 9.30 Eerste ronde workshops 
  • Kijken in de klassen
  • 10.15 Pauze
  • 10.30 Tweede ronde workshops
  • Kijken in de klassen
  • 11.30 Vragen, ervaringen uitwisselen 
  • 12.00 Lunch

Contact

Marian van Geffen
(022) 921 67 93

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.