Veteranenverhalen gezocht

Medemblik – Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Veteranendag op 28 juni verschijnt eenmalig het boekje ‘Jubileumverhalen’. Voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakt als voorzitter deel uit van de 5-koppige vakjury, die de 10 meest bijzondere verhalen uitkiest.

Jubileumverhalen

Het project heeft als doel samen ‘het verhaal’ van de Nederlandse veteraan te vertellen. Zulke vertelsels dragen bij aan de erkenning en waardering en verdienen een podium. De jury zoekt vooral verhalen die nog niet bekend zijn bij een breed publiek.

Betrokkenheid

“Als dochter van een Indië-veteraan gaan de ervaringen me aan het hart. Als Kamervoorzitter heb ik veel aandacht besteed aan veteranen, omdat zij altijd onze waardering en respect verdienen voor de taak die ze in opdracht van de politiek vervullen”, aldus Verbeet. Tijdens haar periode als Kamervoorzitter hield Verbeet zich ook al bezig met militairen en hun missie. Zo bezocht zij als eerste Kamervoorzitter de troepen in Uruzgan.

10 jaar Nederlandse Veteranendag

Nederland telt meer dan 130.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen in de Nederlandse samenleving en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen die veteraan zijn. De eerste editie was 29 juni 2005, de geboortedag van prins Bernhard. Inmiddels is Veteranendag een terugkerend evenement op de laatste zaterdag in juni.

Verhalen insturen

Tot en met 30 maart 2014 kan elke veteraan of niet-veteraan zijn of haar verhaal insturen via www.veteranendag.nl.

Op 28 juni tijdens de openingsceremonie van de 10e Nederlandse Veteranendag in de Ridderzaal, worden de ‘Jubileumverhalen’ voor het eerst uitgegeven.

Naast Gerdi Verbeet maakt ook luitenant-generaal b.d. Henk Morsink (vicevoorzitter) deel uit van de jury. De 3 andere leden zijn: Fred Lardenoye, eindredacteur van het veteranenmagazine Checkpoint, Niels Roelen, veteraan, militair en auteur van boeken over Afghanistan en Jan Rijken, veteraan en projectleider van Nederlandse Veteranendag.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.