Progressief Westfriesland wil sollicitatieplicht voor kandidaat-wethouders

Medemblik – Tijdens het afgelopen politiek café in Wervershoof heeft de PWF een voorstel op tafel gebracht waarin wordt opgeroepen om kandidaat-wethouders te laten solliciteren voor deze functie. Ed Meester, lijsttrekker voor het CDA stemde direct in met dit voorstel.  De PWF heeft hierop een open brief naar alle lijsttrekkers verzonden waarin zij oproepen om hier mee akkoord te gaan. Hier onder leest u deze brief.

Aan de Lijsttrekkers van alle partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Medemblik.

Geachte dames en heren,

Nog een week en dan weten we welke partijen bij de verkiezingen gewonnen hebben en welke partijen verloren.

Direct daarna (en misschien ook al voorzichtig ervoor) beginnen de gesprekken over wie met wie een coalitie gaat vormen. Meestal neemt de grootste partij daarvoor het initiatief en kijkt welke programma’s bij elkaar passen of simpelweg met welke personen zij door 1 deur kunnen. In deze gesprekken komt ook heel nadrukkelijk naar voren welke partij een wethouder “mag” leveren en de naam van de persoon wordt zeker genoemd.

Nu wil ik de partijen die deze gesprekken met elkaar aangaan graag iets meegeven:

In de afgelopen raadsperiode was er vaak onvrede over enerzijds de inhoudelijke kennis van- en anderzijds de houding van een of meer wethouders. Dit leidde regelmatig tot wrevel tussen raad en college, maar ook tussen partijen en zelfs binnen partijen. De partijen die zelf een wethouder leverden niet uitgezonderd.

Ik ben van mening dat “wethoudertje spelen” niet meer van deze tijd is. Er is heel veel kennis van zaken nodig en een goede verhouding tot de raad is van groot belang. Mij lijkt de beste oplossing  om kandidaatwethouders, al dan niet op uitnodiging, te laten solliciteren. En misschien moeten we dan toch nog maar een keer een deskundig bureau inhuren om deze sollicitatieprocedure te begeleiden. Het gaat tenslotte om kwaliteit.

In afwachting van uw reactie

Groet van Siem Zeilemaker,

Progressief West-Friesland

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.