'Herdenk op 4 mei alleen slachtoffers WOII'

Medemblik – Tijdens de dodenherdenking op 4 mei moeten alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Dat vinden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid, meldt Nieuwsuur donderdagavond.

Doordat op 4 mei alle oorlogsslachtoffers worden herdacht dreigt de boodschap van de Holocaust onder de sneeuwen, zeggen de organisaties. Bij Nederlandse burgers en militairen die na 1945 in andere oorlogen en bij vredesoperaties zijn omgekomen moeten voortaan op Veteranendag worden stilgestaan.

“De Tweede Wereldoorlog is zo een unieke gebeurtenis in de geschiedenis met zo een unieke les voor vandaag de dag dat wij denken dat die oorlog meer dan voldoende te zeggen heeft voor de nationale herdenking en nu wordt dat ondergesneeuwd”, zegt directeur van het CIDI Esther Voet in Nieuwsuur.

Het Nationale Comité 4 en 5 mei is deze week begonnen met discussieavonden over de toekomst van de Dodenherdenking. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout noemt het voorstel van de drie organisaties een ‘belangrijk signaal’.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.