18.4 C
Medemblik
3 juli 2020 19:37
Medemblik Actueel.

Schaakvereniging De Pionier. Met zijn vieren tegen de Groene zes

Abbekerk –  Donderdag de 6e maart 2014, waren er 4 spelers afgevaardigd om extern tegen de Groene Zes te gaan spelen. 3 spelers kwamen met het volle punt thuis, alleen Bas moest met een half punt genoegen nemen. De wedstrijdleider, i.c. de computer, had weer een indeling gemaakt, waarvan je van te voren zegt, met zo’n tegenstander kan ik beter thuis blijven want ik word toch van het bord geveegd.

Tekst: Victor H. Groeneveld.

De eerste ongelukkige was Sake. De goede man moest, ook nog met zwart, tegen Lukas. Reeds na 5 zetten stond Sake met op een lijn Dame, Loper en Paard. M.i. kon Lukas hier voordeel behalen, maar hij vond dat hij toch eerst moest rokeren (en dat is geen variant op het gaan roken), d.w.z. de Koning mag 2 plaatsen naar links of rechts en de Toren gaat dan aan de andere kant van de Koning staan. Daardoor kon Sake zijn Paard redden en zich voorbereiden op de lange rokade. Na 13 zetten en ruim 30 minuten was de stand op het oog gelijk, zij het dat Lukas positioneel beter stond. Na kranig spel van Sake, ging Lukas weer tevreden naar huis.

De 2e indeling was Jouke – Kees O. Van te voren is duidelijk dat Kees die zou moeten kunnen winnen, en alle tekenen wezen daarop. Jouke ging manmoedig in de aanval en was daar zo druk mee dat hij geen tijd nam om te rokeren, terwijl Kees een aanval voorbereidde op de rechtervleugel. Op een gegeven moment stond Kees stilletjes 2 pionnen voor. Jouke poneerde een aanval, maar die stierf in schoonheid. Nu was Kees aan zet en die maakte een foutje en Jouke zag het! Uiteindelijk ruilde Jouke een Loper voor een Toren en moest Kees verder met 1 Toren. Nu werd het erg spannend en de omstanders (3) zaten op het puntje van hun stoel om deze zaak te aanschouwen.

De omstanders waren nerveuzer dan Jouke, die een overwinning zag gloren, maar wist dat Kees tot het gaatje gaat en tot de laatste minuut. IJskoud profiteerde hij van het voordeel en het onwaarschijnlijkste gebeurde, Kees verloor. Jouke werd net nog niet op de schouders genomen en in triomf door Het Nieuwe Bonte Paard (HNBP) gedragen. Gelukkig weet Kees dat je ook wel eens kunt verliezen en hij gunde Jouke dan ook zijn overwinning.

Het puntentotaal van Jouke steeg met 33. Los van het foutje zouden we deze partij moeten publiceren, want de schoonheid van het schaakspel kwam hier volledig tot zijn recht.

Wij memoreren nog even 21 april en voor het geval dit u niets meer zegt, zie www.depionier.eu. Wij zijn het carnaval goed doorgekomen en gelukkig is alles weer normaal, in het bijzonder uw correspondent

Reageren via facebook