23.3 C
Medemblik
13 augustus 2020 04:56
Medemblik Actueel.

Ganzen teisteren Westfriese boeren

Onderdijk – Opnieuw luiden agrariërs in West-Friesland de noodklok voor overlast door ganzen. De vogels vreten alle gewassen op en poepen alles onder. Noord-Holland biedt onderdak aan één van de grootste ganzenpopulaties in Nederland en de boeren hebben er schoon genoeg van. Het paardenveld van Dirk Groot in Onderdijk is grotendeels kaalgevreten en zit vol ganzenpoep. Er is ook vrees voor ziektes die de vogels met hun poep kunnen verspreiden.

Afgelopen jaar is ruim 4,5 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd  in Noord-Holland. Dat is bijna 20 procent van alle ganzenschade in Nederland.  Vooral vers gras en jonge planten worden opgevreten, maar ook grote delen van de oogst later in het jaar moeten eraan geloven,schrijft RTVNH op haar website.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?