Gemeenten willen hogere lasten invoeren

Medemblik -Bijna dertig procent van de gemeenten denkt de inkomsten te moeten verhogen, via bijvoorbeeld belastingen, om de financiën op orde te houden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van NOS onder 234 gemeenten.

Ongeveer 35 procent van de ondervraagde gemeenten overweegt niet om de lasten van burgers te verzwaren. Eenzelfde percentage geeft aan dat nog niet te weten, omdat dat aan het volgende college van burgemeester en wethouders is.

In de enquête van de omroep konden de gemeenten aangeven welke inkomstenbron ze denken te verhogen. De meeste gemeenten vinkten daarbij de onroerendezaakbelasting aan. Ook de rioolheffing en de toeristenbelastingen behoren tot de opties, volgens de gemeenten.

Lastenverzwaring is een van de opties voor gemeenten om de financiën op orde te houden. Een andere is het schrappen van uitgaven. In totaal zegt driekwart van de ondervraagde gemeenten komend jaar te moeten snijden om hun begroting op orde te houden. Opties daarbij zijn bijvoorbeeld het bezuinigen op wegenbouw, het verminderen van subsidies en snijden in de eigen organisatie.

Ondanks dat veel gemeenten moeten bezuinigen, noemt meer dan de helft de financiële positie solide. Twaalf procent noemt de financiële positie echter zorgelijk. Drie gemeenten zeggen dat de situatie ‘zeer zorgelijk’ is. Die drie, Nuenen, Lansingerland en Ten Boer, staan ook onder toezicht van van het rijk.

 

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.