Schakel nachtmodus in
Medemblik Actueel.

Workshops

BHV-4-You schoolt personeel Sportservice West-Friesland in reanimatie en gebruik AED

Schakel nachtmodus in

Westfriesland – Op 5 maart volgde het personeel van Sportservice West-Friesland een scholing in reanimatie en het gebruik van AED. De scholing werd verzorgd door BHV4You, naar aanleiding van de match die tussen Sportservice West-Friesland en BHV-4-You werd gemaakt tijdens de Maatschappelijke Beursvloer in gemeente Drechterland die in november plaatsvond.

Hoe handelen bij adem- of hartstilstand

Wekelijks bezoeken veel kinderen en senioren de lessen bewegingsonderwijs en Fitness voor senioren die door Sportservice West-Friesland worden verzorgd. Daarnaast zijn wij bij veel activiteiten in de regio aanwezig. Voor het personeel van Sportservice West-Friesland is het dus belangrijk om te weten hoe te handelen bij een slachtoffer met adem- of hartstilstand, waarbij hartreanimatie moet worden ingezet. Het oefenen van de handelingen en bespreken van verschillende situaties draagt zeker bij aan de kennis en vooral het zelfvertrouwen op dit gebied op het moment dat het nodig is dit in de praktijk te gebruiken. Tijdens de cursus werd dan ook veel geoefend.

Gebruik AED
Het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) tijdens een reanimatie vergroot de overlevingskans van 20% naar maar liefst 70%. Gelukkig bestaat in Nederland een breed burgernetwerk van mensen die weten hoe een AED werkt en waar deze te vinden is. Hoewel AED’s veelal op openbare plaatsen hangen, kun je deze alleen gebruiken als je weet hoe het werkt en er toegang toe hebt. De instructie hierover was een echte eyeopener. Het apparaat blijkt niet alleen zeer gebruiksvriendelijk, maar vergroot ook de overlevingskans aanzienlijk.

Sfeer

Hoewel het onderwerp reanimatie bij veel mensen een gevoel van angst en soms nare ervaringen oproept was de sfeer tijdens de cursus alles behalve bedrukkend. Frans Swart van BHV-4-You bracht met humor een ontspannen sfeer, waardoor op een ontspannen wijze kon worden geoefend. Tijdens de cursus werden de protocollen voor hartreanimatie en het gebruik van AED zowel in theorie als praktijk behandeld. Daarnaast kwamen ook bewusteloosheid, verstikking en verplaatsing van een slachtoffer aan bod. Het was een inspirerende middag met veel praktijkvoorbeelden, humor en afwisseling tussen theorie en praktijk! Zo zijn alle lesgevers bewegingsonderwijs en Fitness voor senioren van Sportservice West-Friesland weer op de hoogte.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het volgen van een cursus reanimatie/AED of andere informatie over hulpverlening dan kunt u rechtstreeks contact opnemen via de website van Opleidingsinstituut BHV-4-You (www.bhv-4-you.nl) of rechtstreeks met Frans Swart, tel. 06-10140419 of bhv4you@gmail.com. Het volgen van de scholing is zeker een aanrader!

Reageer op dit onderwerp

X