16.9 C
Medemblik
21 oktober 2020 21:33
Medemblik Actueel.

Westfriese hobbykoks delen hun passie

Westfriese hobbykoks delen hun passie
fotograaf, Roel Driever

 

Westfriesland – Voor een gepassioneerde hobbykok is er niets leuker dan kostelijke gerechten te maken en daar samen smaakvol van te genieten. Veel thuiskoks vindt het bovendien leuk om via hun kookkunsten nieuwe mensen te ontmoeten. Daar zien we ook in West-Friesland het bewijs van: een groeiende groep mensen laat buurtgenoten meegenieten via bijvoorbeeld Thuisafgehaald en Restaurant Day. En dat is ook precies waar die twee initiatieven voor zijn bedoeld: om elkaar te leren kennen en samen plezier te beleven aan lekker eten.

Restaurant Day is een wereldwijd festival, waarop elke hobbykok voor één dag zijn eigen restaurant of café kan openen. Waar je maar wilt: in je huiskamer, op kantoor, in je achtertuin, op straat. Er is maar één beperking: je eigen fantasie. Restaurant Day is drie jaar geleden overgewaaid uit Finland en heeft sindsdien duizenden amateurkoks over de hele wereld in beweging gekregen. Het initiatief kreeg in november vorig jaar ook in onze regio voet aan de grond. Eerst voorzichtig, met een enkele deelnemer in november en nog een in februari. En nu begint er iets te borrelen: voor de editie van 17 mei staan er al drie eendagsrestaurants op de Westfriese kaart! In Venhuizen, in Hem en in Abbekerk.

Venhuizen had de primeur in West-Friesland in november 2013. Het was zo’n geslaagde avond, dat er door een aantal van de gasten nu nog met enthousiasme over wordt gepraat. Ook voor de koks zelf is het een belevenis. “Helaas zijn wij in mei verhinderd, maar in augustus gaan we er weer voor. Het werkt verslavend :-)” twitterde @marieke_tweet vorige maand. Op 17 mei gaat Annemiek uit Abbekerk voor het eerst meedoen met haar huiskamerrestaurant Pluk de Dag. “Om de gezelligheid van nieuwe mensen over de vloer, om te laten zien dat de producten uit onze streek van absolute topklasse zijn. En natuurlijk gewoon omdat het kan,” vertelt Annemiek.

Er zijn genoeg mensen die hun kookkunsten graag delen met mensen in de buurt, maar geen gasten aan eigen eetkamertafel kunnen of willen ontvangen. Deze thuiskoks bieden hun culinaire prestaties aan op de website van Thuisafgehaald. Mensen in de buurt kunnen zich vervolgens aanmelden om de maaltijd af te komen halen. Daar betalen ze een vergoeding voor die de kosten van de thuiskok dekt. Francine uit Hoorn legt uit waarom zij thuiskok is bij Thuisafgehaald: “Omdat het gewoon hartstikke leuk is! Ik lever op deze manier een bescheiden bijdrage aan een betere wereld.”

Elke hobbykok die zijn kookkunsten graag met anderen deelt, kan gratis meedoen. Meld je als thuiskok aan bij thuisafgehaald.nl of schrijf je eendagsrestaurant in op restaurantday.org. Lekkerbekken die op zoek zijn naar een adresje voor een goede maaltijd, kunnen op dezelfde sites terecht. Wat er in West-Friesland gebeurt rondom Restaurant Day is te volgen op facebook.com/RestaurantDayWestFriesland.

 

Reageren via facebook