Lokale politieke partijen grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen 2014

Medemblik – De opmars van lokale partijen lijkt niet te stuiten. Bij de raadsverkiezingen in 2010 deden de ‘lokalo’s’ het al goed. Als de signalen niet bedriegen gaan ze dit jaar het succes van vier jaar geleden overtreffen.

Peiling

De lokale partijen kunnen naar verwachting rekenen op steun van zo’n 30 procent van de kiezers; een winst van ruim 4 procent ten opzichte van vier jaar geleden. De lokalo’s doen het vooral goed bij mannen van 50 jaar en ouder, met een middelbare opleiding en woonachtig in minder stedelijke gebieden. Ook D66 lijkt het beter te gaan doen dan in 2010. Toen haalde de partij 8 procent van de stemmen. Het ziet ernaar uit dat hier 2 tot 3 procent bovenop komt. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research over de gemeenteraadsverkiezingen onder 10.500 kiezers,schrijft binnenlands bestuur op haar website.

Grote verschillen

Bij landelijk partijen zal een kwart van de stemmers anders gaan stemmen, vooral de VVD en de PvdA lijken het zwaar te krijgen tijdens de aankomende verkiezingen. De SP en PVV lijken een winst van 1 en 2% te gaan boeken tijdens de verkiezingen.  In Westfriesland is de PVV nergens vertegenwoordigd, de SP is actief in Hoorn, Enkhuizen en onder Progressief Westfriesland in Medemblik.

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.