Medemblik Actueel.

Medemblikkers fietsend door Cambodja – Open

IMG_8170

Medemblik|Cambodja – Ineke en Ron van Breukelen fietsen 3 maanden lang door de ‘Gouden Driehoek’ van Zuidoost-Azië. Zij proberen elke dag hun avontuur van die dag op te schrijven en met jullie te delen. Soms is er geen internet dan plaatsen wij het nieuws een paar dagen later, daarom leest u het verslag van woensdag vandaag op de website.

Als je een land wilt leren kennen, dan moet je er door heen fietsen. Of eigenlijk zou je nog beter kunnen gaan lopen, dat is nog beter. Het contact wat je met je omgeving hebt als je je zo verplaatst is vele malen groter dan wanneer je bijvoorbeeld in een auto zit. Je ervaart de geuren, de geluiden, de temperatuur, de wind etc.

In Azié wordt dat contact nog eens versterkt omdat bijna alles zich in de open lucht afspeelt. Winkels en werkplaatsen hebben meestal een open voorgevel die op de straat gericht is. Soms vinden de werkzaamheden alleen maar onder een overkapping plaats, of soms zelfs gewoon in de open lucht. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de temperatuur en uiteraard ook met de armoede.

Wij verplaatsen ons door dit decor waarin zich van alles afspeelt. Dat maakt het reizen hier ook zo leuk, hoewel je ook nare dingen ziet. Bijvoorbeeld varkens die levend en wel achterop de brommer vervoerd worden. Onderste boven vastgebonden op de bagagedrager. Of een hond die ze aan het slachten zijn, of honden die per kilo verkocht worden. Met een groot aantal in een ijzeren kooitje gepropt om gewogen te worden en van eigenaar te wisselen.

Die kant hoort er uiteraard ook bij, maar gelukkig zien we overwegend leuke dingen. Overal is men aan de weg bezig en ook overal is men aan het bouwen. Die bouwmaterialen kunnen prima met de brommer vervoert worden. Bijvoorbeeld 6 dikke, houten balken van een meter of 8 lang op een aanhanger achter de brommer. Staven betonijzer worden gewoon dubbel gevouwen om ze te kunnen vervoeren.

Vandaag kwamen we door een dorpje waar ze langs de weg aan het steenhouwen zijn. Een kwestie van gewoon even stoppen en kijken hoe dat in zijn werk gaat. Een groot Boeddha beeld krijgt een strop om zijn nek en wordt op een vrachtwagen gehesen. Die is kennelijk even te zwaar voor een brommer. Het stof wat de steenhouwers produceren valt in het niet vergeleken bij de grote wolken stof die boven de onverharde weg hangen van het voorbij razende verkeer.

Zowel in Thailand, Laos als Cambodja zijn ze overal aan de wegen bezig. De wegen moeten breder worden, veel breder. het afgraven is op de meeste plaatsen al gedaan. Op een aantal plaatsen is de grond al opgehoogd, maar op heel veel plaatsen ook nog niet. Met het verbreden van bruggen en duikers lopen ze bovendien heel ver achter. Op die plaatsen wordt de weg dan weer smaller. Waarschijnlijk zijn ze hier nog jaren mee bezig. Het verwondert ons vooral, dat ze overal tegelijk bezig zijn.

Wij hebben het staartje van onze reis in 3 etappes verdeeld. Vandaag hadden we daardoor maar een stukje van ongeveer 35 km. We zagen een prachtig huis met een bordje ‘Guesthouse’ in de tuin. We hebben een prachtige kamer bij heel lieve mensen. Er is alleen geen eetgelegenheid in de buurt, maar daar hadden we al rekening mee gehouden en voldoende eten mee genomen. Ik had wel aan onze gastvrouw gevraagd of er een restaurant was. Ze zei dat er één was, maar omdat ze maar weinig Engels sprak kwamen we er niet helemaal uit waar dat dan was. We gingen lopend even kijken, maar konden niets vinden. Tegen etenstijd klopte ze bij ons aan de deur omdat ze zich zorgen maakte of we geen honger hadden. Dat is toch geweldig lief.

Onze fietsen stonden tegen de voorgevel, naast de deur van ons appartement. We waren van plan om ze voor het slapen gaan binnen te zetten. Opeens zegt Ineke: “Ik hoor de standaard van een fiets”. Ik doe gauw de deur open en zie tot mijn schrik dat mijn fiets weg is! Terwijl ik snel de omgeving afspeur zie ik de ‘dief’ al terug komen om de andere fiets ook op te halen. Het is onze gastheer die vindt dat de fietsen beter binnen kunnen staan ….

Reageren via facebook