'Betere scholing, niet meer geld voor raadsleden'

Medemblik – De kwaliteit van gemeenteraadsleden kan worden opgekrikt door ze beter op te leiden. De meeste kiezers vinden een betere betaling echter niet nodig. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research onder bijna 10.500 Nederlanders.

Een op de acht kiezers vindt de kwaliteit van gemeenteraden slecht tot zeer slecht, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de ondervraagden is daarentegen wel positief en bijna de helft heeft geen uitgesproken mening.

Van de kiezers vindt 85 procent dat een betere opleiding een geschikt middel is om de kennis en kunde van de gemeenteraad te vergroten. Een hogere onkostenvergoeding voor raadsleden, die nu een betrekkelijk laag bedrag krijgen, is volgens veertien procent een goed instrument om de kwaliteit een impuls te geven.

Overigens vindt 41 procent dat verkleining van gemeenteraden ook een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de kwaliteit van de lokale politiek. Slechts negen procent van de ondervraagden vindt dat er nu geen maatregelen nodig zijn om het niveau te verhogen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.