Informatieavond over de veranderende zorg in Wervershoof: Druk Bezocht

Foto: Richard de Beer / De Beer Grafimedia
Foto: Richard de Beer / De Beer Grafimedia

Wervershoof – De dorpsraad startte en Maria Weeber van Progressief West Friesland leidde de avond. Ze begon met gegevens over de eigen kracht en de zelfredzaamheid van West Friezen. Via een (fictieve) patiënt legde ze de veranderingen uit bij de jeugdzorg, WMO en participatiewet en Passend onderwijs. Er was een goede wisselwerking met de aanwezigen in de zaal

Professor Giel Nijpels van de Diabeteszorg besprak de vernieuwingen bij de chronische zorg: de Ketenzorg. Dit is een opzet waarbij de huisartsen en de POHers (praktijk ondersteuner huisarts) in een nauwe samenwerking met het Diabetes Onderzoek Centrum optimaal kunnen behandelen. De ketenzorg is ontworpen door Nijpels en wordt nu wereldwijd toegepast. Het maakt dat mensen met chronische ziekten, minder complicatie krijgen. Goedkoper is omdat er minder specialisten aan te pas komen.. Zo zou het ook moeten gaan worden met de veranderingen in de Jeugdzorg.

Dick Visser besprak de technische huisaanpassingen en Paul Doedens legde de zorg uit van de Wilgenhof. Daar zijn appartementen, waar men kan blijven wonen, ook als een van de partners ziek wordt.

Het belangrijkste van de avond was het slot: Waar kunnen inwoners eigen initiatieven voor welzijn gaan bundelen in bijvoorbeeld de oprichting van een coöperatie (voor dagopvang in het dorp zelf, voor mensen met een beperking, voor een inloophuis? Een collectieve Particuliere Onderneming met vrijwilligers? Waar kunnen ze regisseur gaan worden, kan de dorpsraad daarin een leidende rol gaan spelen? De gemeente zal namelijk nieuwe initiatieven gaan faciliteren na 2015.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.