Medemblik 725 jaar stad…. wie is zoete lieve gerritje?

Medemblik – Bij regionale samenwerking met Hoorn hanteert de gemeente Medemblik veelal de 1/3 regel; het bedrag dat Hoorn bijdraagt aan een project of instelling deelt Medemblik door 3 en dat bedrag draagt Medemblik bij. Bij de Stoomtram bijvoorbeeld is die verdeling 375.000,- om 125.000,- , bij de Waterweken is het 100.000,- om ruim 30.000,-.

Andere samenwerkingen gaan naar ratio of gestaffeld naar inwoneraantal. In dat geval zal de verhouding Hoorn – Medemblik iets boven 1/2 uitkomen ( 71.000 versus 43.000 inwoners). Nu bestaat Medemblik dit jaar 725 jaar. Hoorn heeft zijn feestje net gehad toen ze 650 jaar stadsrechten had. Medemblik is dus ouder en zou daar met recht trots op mogen zijn.

Uit de verslag van de festiviteiten van Hoorn blijkt dat die totaal zo’n 1.150.000,- hebben gekost. De gemeente vond het belangrijk en committeerde zich vol overgave aan dit jubileumjaar en doneerde 714.000,- . Er werden terecht goede mogelijkheden voor verbetering van de leefbaarheid gezien. Dat het verder een mooi instrument voor citymarketing was werd meteen meegenomen.

Dit jaar kunnen we kijken hoe het in Medemblik gaat. Het zou mooi geweest zijn als ook in dit geval Medemblik zich aan het Hoorns voorbeeld opgetrokken had. Wellicht met de 1/3 regel. Medemblik725 zou dan 240.000,- beschikbaar hebben om Medemblik echt goed op de kaart te zetten. Dat is slechts 10% van wat toch al gereserveerd is voor het Masterplan Watersport, dus het lijkt en kwestie van prioriteiten stellen: Iets minder watersport veel meer Medemblik.

Op 25 maart doet zich de eerste testcase van commitment voor, dan is Medemblik immers precies 725 jaar stad. Kasteel Radboud is de historische plaats om iets van een mooie kick-off voor het jubileumjaar te houden. Er zijn echter wat problemen; de politiek zou dan in Wognum zitten om afscheid te nemen van de oude raad. Het verzoek om van locatie wisselen en naar Radboud te gaan is afgewezen. Ook de openingsvergadering op 27 maart, een goed alternatief blijft in Wognum. Wel is de bijeenkomst van 25 maart een dag vervroegd om raadsleden die willen de gelegenheid te geven naar Radboud te gaan. Dan kunnen ze daar proosten op Medemblik725 en verklaren hoe belangrijk zij Medemblik vinden.

Voor het hele jaar heeft de gemeente misschien 2.500,- euro over. Dat is 1% van de 1/3 die Hoorn heeft uitgegeven. Ik stel voor om dat voor zinvollere zaken te besteden dan om het bier van de politici te betalen. Gaan wij als Medemblikkers gewoon onze eigen verjaardag vieren, het is tenslotte ons feestje…

Henk Prins

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.