Medemblik Actueel.

Algemeen Musea

Nieuwe Stadsmuseum Medemblik bijna klaar

 

Medemblik – Het is nog even doorbijten voor de medewerkers en een grote schare vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick maar dat het mooit wordt is nu al een feit. Het nieuwe Stadsmuseum in het oude gedeelte van het voormalig gemeentehuis in Medemblik zal straks vol staan met vitrines gevuld met de meest uiteenlopende historische voorwerpen van Medemblik en omgeving.

Via het bordes van het voormalig stadhuis komt de bezoeker binnen in een wereld van ‘toen’. Het stadhuisinterieur is later mogelijk te bewonderen, onder meer de trouw/raadzaal waar veel Medemblikkers elkaar ooit het jawoord gaven. Het oude stadhuis is ontworpen door de traditionalistische architect Kropholler. De bouw begon in 1939 en eindigde in 1941. De invloed van architect Berlage ziet men duidelijk terug in het gebouw.

Jan van der Heijden

Eén van de kamers is ingericht voor badmeester Jan van der Heijden. Deze zwemleraar is heel bekend bij de inwoners van Medemblik en heeft gedurende 25 jaar les gegeven in het oude zeebad. Enige jaren geleden is hij overleden. Van der Heijden was een fervent duiker en verzamelde veel historische voorwerpen van de bodem voor de kust van Medemblik. Meer zelfs dan uitgestald staat in deze kamer. Zijn laatste wens was dat zijn complete collectie in beheer kwam bij de oudheidkundige vereniging. Topstukken zijn enige prehistorische vuurstenen sikkels en maalstenen. Ook een fraai bewerkte benen kruithoorn is in de vitrine geplaatst.

De andere vertrekken zijn gericht op oa. de Zuiderzee met voorwerpen uit die tijd zoals schilderijen, visserstuig maar ook voorwerpen uit de collectie van Pieter Goed, een geboren Medemblikker, maar ook staan de pronkstukken van de vereniging uitgestald, zoals de zeventiende/achtiende eeuwse muntenverzameling die rondom Medemblik zijn gevonden waaronder een paar zeer unieke exemplaren van hier in Medemblik geslagen munten.

Circa zestig vrijwilligers meldden zich aan om te helpen met de begeleiding van de bezoekers en de nodige informatie te verschaffen gedurende de openingstijden. De medewerkers van het museum streven naar optimale informatie bij de vitrines zelf.

Het museum is open rond de paasdagen, 19 tot en met 21 april van 12.00-17.00 uur op woensdag, zaterdag en zondag, tot aan het harddraverijweekend in september. 
Meer informatie okv-medenblick.nl of stuur een e-mail naar info@okv-medenblick.nl.

Reageren via facebook