Medemblikkers fietsend door Laos – Op de markt

[youtube http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_DOGQtD4Rjw]

Medemblik|Laos – Ineke en Ron van Breukelen fietsen 3 maanden lang door de ‘Gouden Driehoek’ van Zuidoost-Azië. Zij proberen elke dag hun avontuur van die dag op te schrijven en met jullie te delen. Soms is er geen internet dan plaatsen wij het nieuws een paar dagen later, daarom leest u het verslag van vrijdag vandaag op de website.

In Pakse mondt de rivier Sedone uit in de Mekong. Maar eerst maakt de Sedone nog een grote bocht, zodat Pakse voor driekwart door rivieren wordt omsloten. Een heel groot deel van de oever bestaat uit horeca-gelegenheden. Niet alleen op het land, maar ook in het water. We hebben er gisteravond een heel groot deel van gewandeld en onze ogen uitgekeken. Je kunt je gewoon niet voorstellen dat er voor al deze cafe’s en restaurants voldoende omzet te behalen is.

Dit zelfde gevoel hadden we vandaag op de markt. Er is een heel groot, overdekt marktcomplex wat helemaal gevuld is met allemaal kraampjes. Gelukkig hebben ze het een beetje gerangschikt, zodat we het ‘vis en vlees’ gedeelte een beetje kunnen omzeilen. Heel veel van de kramen lijken ongeveer hetzelfde te verkopen, zodat je je ook hier afvraagt of daar voor iedereen een boterham te verdienen is.

Hier in de omgeving wordt tabak verbouwd, dus dat kon je hier ook kopen. Grote plastic zakken van zeker een meter hoog met verschillende kleuren tabak, wat je los kunt kopen. Ineke heeft hier en daar gevraagd of ze foto’s mocht maken en dat was nooit een probleem. De geur van tabak is best aangenaam. Het wordt al wat minder aangenaam als je langs de viskramen komt. Maar die vallen nog in het niet bij een kraam waar we vanmorgen ongelukkiger wijs terecht kwamen.

We schuifelden wat tussen groenten en fruitkramen door en ineens rook ik een vreselijke lucht. Links en rechts van me stonden grote vaten die gevuld waren met water met een bruine drek er in. Zowel de geur als de aanblik gaven me het idee dat het regelrecht uit het riool kwam. Ik versnelde mijn pas en Ineke, die een stukje achter me liep, vroeg zich af waar ik zo snel naar toe ging. Tot dat ze zelf bij die tonnen kwam. Ze heeft er geen foto’s van gemaakt …

We hebben nog wat fruit gekocht en zijn met een tuk-tuk terug naar het hotel gegaan. Deze tuk-tuk was een motor met zijspan. Het zijspan had een luifeltje om ons tegen de zon te beschermen. Het zitje was echter zo smal dat we er helemaal klem in zaten. Lekker close, het was tenslotte Valentijnsdag!

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.