21.9 C
Medemblik
15 augustus 2020 04:20
Medemblik Actueel.

De stelling: Windmolens…

windplan Wieringermeer

Medemblik – De vierde stelling gaat over een beladen onderwerp. Windmolens, en dan vooral over de wildgroei van windmolens in het landschap. Een heet hangijzer onder de inwoner van Medemblik is de (komende) wildgroei aan windmolens om energie mee op te wekken.

Hollands Kroon gaat langs de gemeentegrens van Medemblik en Opmeer nog eens 10 molens van ± 200m hoog bouwen en deze plannen stuiten op veel verzet onder de inwoners van oa Lambertschaag, Aartswoud maar ook van Twisk en Opperdoes.    Helaas kunnen deze plannen niet meer terug worden gedraaid en zullen deze molens er komen.

Onze vraag aan de politieke partijen in Medemblik is dan ook: Hoe gaat u hier in de toekomst mee overweg. Hieronder leest u de antwoorden van de partijen in de gemeenteraad van Medemblik. Opvallend is de vrijwel eengezinsheid en de groeiende antipathie tegen de komst van dit soort bouwwerken.

Antwoord PvdA: Windturbines zijn een groot goed, maar bepalen ook de beeldkwaliteit. De grote groene binnenruimtes in onze gemeente bepalen onze identiteit en de PvdA wil die niet omgezet zien in windmolenparken. Verder vinden we het ongepast, dat buurtgemeentes windmolens op de grens van onze gemeente zetten, zoals met kolossale “Ambtenaar” bij Medemblik is gebeurd. Het college van B&W van de gemeente Medemblik wordt gevraagd, hier nadrukkelijk bij de gemeente Hollands Kroon op aan te dringen.

Antwoord D66: D66 wil nu en in de toekomst zoveel mogelijk windmolens op zee. De Noordzee is hier zeer geschikt voor. Hier kan een stevig windmolenpark gebouwd worden. Ongeveer 30 km uit de kust is een goede plek. Voor ons is uitbreiding van windmolens op land en op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik niet bespreekbaar. De molen de ambtenaar bij medemblik is al vreselijk. D 66 zet in op zonne-energie. Dit is milieuvriendelijk en heeft de toekomst. Dus geen nieuwe windmolens.

Antwoord ChristenUnie: Inderdaad, heel jammer. De wethouder had meer aandacht moeten vragen voor de bescherming van de horizon van Medemblik. Dat wordt nu gedomineerd door de Ambtenaar. Windenergie zijn prestigeprojecten. Naar schatting bestaat de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren (Volkskrant) ten koste van Medemblik!. Laten de blik van Medemblik open houden. Windenergie is een duurzame brandstof en ook wij zetten daar op in. Maar we geloven ook heel sterk in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en isolatie. Sterker, het blijkt dat isolatie vele malen duurzamer is. Laten we dat veel meer subsidiëren en molens terugdringen.

Antwoord OWP: De fossiele brandstoffen raken in de toekomst uitgeput. Je ziet thans in de provincie Groningen wat gasboringen kunnen veroorzaken. Aardbevingen met behoorlijke gevolgen voor de huizen b.v. scheuren enz. Ook in Oostwoud en Lambertschaag wil men proefboringen verrichten. Als OWP hebben wij tégen gestemd toen de toestemming voor de proefboringen aan de orde kwam. Je moet haast wel overgaan naar wind- en zonnenenergie. Géén grote molens van circa 200 meter hoog en de molens verspreid in het landschap en in het Ijsselmeer, maar een cluster op een plek waar inwoners er géén last van hebben.

Antwoord CDA: In ons verkiezingsprogramma staat letterlijk: ‘Aan het nut van windmolens wordt in de wetenschap soms getwijfeld. Bovendien ontsieren ze het mooie Westfriese landschap. Het CDA ziet meer kansen en mogelijkheden in het ontwikkelen van zonneparken en het stimuleren van zonnepanelen.’ In het bestemmingsplan van de gemeente Wieringermeer is destijds in 2006 geen hoogte van de windmolens opgenomen en dat is helaas niet opgemerkt door de “oude “gemeente Medemblik.

Antwoord VVD: De VVD Medemblik wil andere duurzame energiebronnen (zonne-energie, aardwarmte en biovergisting ) binnen de agrarische sector stimuleren: weg met beperkende regeltjes, medewerking geven aan de agrariërs. Windenergie zijn wij geen voorstander van. Het rendement is beperkt. Windmolens draaien vooral op subsidie in plaats van op wind. Ook moeten andere energiebronnen als achtervang beschikbaar blijven omdat het niet altijd waait. De grootste problemen zijn: inpassing in het landschap en overlast. Ze moeten ver uit de buurt van woningen, maar ze passen gewoon nergens in het Westfriese landschap. Molens is het IJsselmeer betekent het einde voor het internationaal beroemde zeilwater. Wij zien geen betere lokaties. Niet doen dus! 

Antwoord BAMM: Alle Partijen, maar ook kiezers zijn tegenwoordig, groen of groener of het groenst. Dan is het ook lastig om je aan landelijk gestelde regels te onttrekken, en is er geen enkele manier om energie te verkrijgen zonder soorten van overlast of vervuiling. Voor warme voeten en een werkende wasmachine zal er op allerlei gebied wat tolerantie en verdraagzaamheid van ons worden gevraagd. Punt van bedenking is dat windmolens nog steeds draaien op subsidie, en ook dat (ver) in zee bouwen, de investering weer stukken duurder maakt. Ook liever niet in mijn achtertuin, verder zijn we er niet uit, volgende stelling graag.

Antwoord PW 2010: Hoe is het mogelijk dat Hollands Kroon, die er prat op gaat de grootste gemeente in dit gebied te zijn, uitgerekend deze enorme windmolens aan de gemeentegrens gaat plaatsen. Er is in de polder ruimte genoeg. De Ambtenaar lijkt de trend te hebben gezet. Bij de medefinanciering van deze molen door een bankier, die daar belastingtechnisch behoorlijk veel voordeel aan heeft gehad, kun je ook je vraagtekens zetten. Hoewel diezelfde persoon nu zegt de locatie niet zo geslaagd te vinden. PW 2010 is voor alternatieve energie en kiest daarom ook voor zonne-energie. Dat zou meer gesubsidieerd moeten worden.

Antwoord GroenLinks: Aan energie zijn we verslaafd geraakt. Er was steenkool, olie, gas en ook nog kernenergie . Nu is het op, de aarde leeg. De lucht vervuild, COPD de prijs. We willen stroom, het liefst van een bron die niet gezien wordt. De kolencentrale bij de Eemshaven is ver weg. De gaskraan open in Oostwoud, doet de aarde in Groningen beven. Industrie en dus energie is nodig om onze welvaart op peil te houden. Laat de molens maar stoer draaien op de dijk. De schone gift van de aarde, wind, in dankbaarheid ontvangen. Niet in mijn achtertuin?…………….. Dan maar langs de snelweg.

Antwoord GemeenteBelangen: Hoe Hollands Kroon regeert vanaf de troon! Gemeente Hollands Kroon (o.a. Wieringermeer) gaat nog eens 10 molens van zo’n 200 hoogte bouwen, bijna op de erfgrens met onze gemeente Medemblik. Hollands Kroon gaat zo ongevraagd een belasting bij de buurgemeente neerleggen. De laatste onthullingen over de plaatsing van windmolen De Ambtenaar zijn ook niet vleiend. Waarom laat de gemeente Medemblik dit alles zomaar gebeuren?
De gemeente Medemblik is “tegen” ( laat ze dat blijken?) en de provincie is zeer restrictief met molens op het platteland. Jawel, de grondstoffen voor energie zijn een keer eindig. Natuurlijk kiest GemeenteBelangen voor duurzaamheid, en wij noemen hier: zonnepanelen en windmolens op de Noordzee

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?