Winkeliers laks bij verkoop tabak aan jongeren

jongeren roken

Medemblik -De helft van de jongeren onder de 16 jaar wordt bijna nooit om de leeftijd gevraagd bij het kopen van sigaretten. Aan het onderzoek deden bijna 4400 jongeren op 140 scholen mee.

Dat blijkt volgens het Trimbos-instituut uit het onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door TNS Nipo. Het onderzoek gaat over vorig jaar, toen jongeren pas vanaf 16 jaar tabak mochten kopen. Inmiddels is die leeftijdsgrens opgeschroefd naar 18 jaar. Bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden staat achter deze maatregel.

Rokende jongeren onder de 16 kopen hun sigaretten het vaakst bij een benzinestation (39 procent). Daarna volgen de supermarkt (29 procent), de snackbar (23 procent) en de tabakszaak (negentien procent). Slechts zestien procent geeft aan dat altijd of regelmatig naar de leeftijd wordt gevraagd.

Wel loopt het aantal rokende jongeren terug. In 2012 gaf nog elf procent van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar aan dagelijks te roken. Vorig jaar was dat negen procent. Op de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo zitten de meeste rokers. Daar gaf twaalf procent aan dagelijks te roken. De minste rokers zitten op het vwo (drie procent).

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.