20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 19:08
Medemblik Actueel.

Pierre Wind opent nieuwe tentoonstelling Bakkerijmuseum 'De schatkamer van de bakker'

Medemblik – Op Valentijnsdag, 14 februari,  opent de bekende kok en tv-persoonlijkheid Pierre Wind de tentoonstelling Vorm & Inhoud in het Bakkerijmuseum van Medemblik. Op deze internationale dag van de liefde zal voor de openingshandeling de Hollandse bakkersvorm voor liefde worden gebruikt.

De geschiedenis van deze Vrijer&Vrijster gaat honderden jaren terug en overbrugt daarmee de hele periode die in de tentoonstelling terug komt. De oudste vormen zijn uit 1603 en 1610 en daarna ontvouwt zich het overzicht van 400 jaar vormen in de bakkerij. Van de religieuze 17e eeuwse prenten in suiker, de burgerlijke invloeden uit de 18e eeuw naar de Neo-klassieken pronkstukken en de sprookjesfiguren uit de Romantiek; de link tussen bakkerskunst en schilder- en beeldhouwkunst blijkt groter dan gedacht.

Hoewel aanvankelijk slechts voor de elite werd de bakkerskunst vooral vanaf de 19e eeuw een ware volkskunst. De suikerbeesten en marsepeinfiguren voor Sinterklaasavond, de Paashazen en kerstkransjes; het zijn tussenstappen in een lange traditie.

Zelfs het snoepgoed van tegenwoordig kent een directie lijn met de sierstukken die op Koninklijke banketten van de middeleeuwen stonden. De geschiedenis van de bakkerslekkernijen blijkt gevarieerder en rijker te zijn dan vermoed.

Vanaf 15 februari is de tentoonstelling voor iedereen te bezichtigen. En als tweevoudig “Leukste Kindermuseum van Nederland” starten we voorde kinderen met bonbons maken. Die activiteit is, net als de demonstraties van de bakkers, doorlopend. U hoeft er ook niet voor te reserveren en het kost niets extra…

In de voorjaarsvakantie zijn we elke dag al vanaf 11 uur open. Meer info? www.deoudebakkerij.nl of 0227-545014

Reageren via facebook