Het gedrocht van Medemblik legt topbankiers geen windeieren

windplan Wieringermeer
windplan Wieringermeer

Medemblik – Het grote gedrocht dat ons is opgedrongen door onze vrienden van Hollands Kroon blijkt voor een 20-tal topbankiers een prima investering te zijn geweest. Oa. oud-ABN topman Rijkman Groenink heeft zijn vermogen met enkele miljoenen zien stijgen dankzij de fiscus als beloning op hun investering in “De Ambtenaar” tegenwoordig bekend onder “Het Gedrocht”.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de bouw en financiering van de eerste megamolen op het Nederlandse vasteland, de bijna 200 meter hoge windturbine De Ambtenaar bij Medemblik. Om de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid te halen, moeten de komende jaren veel meer van dit soort windmolens worden gebouwd.

Het was niet bekend dat De Ambtenaar via een ingewikkelde fiscale constructie als beleggingsobject was verkocht aan een groep van 21 bankiers en financieel specialisten. Zij hoeven daardoor minder inkomstenbelasting te betalen. Naar schatting de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren.

Rijkman Groenink verklaard in de Volkskrant ondermeer: Ik ben voor 15 procent eigenaar van De Ambtenaar, omdat ik wil bijdragen aan het verduurzamen van de energieproductie. Ik ben daarnaast actief in de windturbinebouw – als investeerder en als president-commissaris van  het Nederlandse bedrijf EWT, dat kleinere windturbines bouwt.

De Ambtenaar is een prachtige machine. Ik moet wel zeggen: hij is erg groot en staat erg dichtbij Medemblik. Ik kan me het ongenoegen van velen goed voorstellen.  Bij de locatie keuze en het vergunningen traject zijn de investeerders echter helemaal niet betrokken geweest. Wij zijn pas uitgenodigd toe alles vergund was, de subsidies toegekend en het krediet toegezegd.’

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.