19.9 C
Medemblik
3 juli 2020 18:23
Medemblik Actueel.

Kennisplatform Mantelzorg Westfriesland: bundeling van informatie en aanbod voor mantelzorgers

mantelzorgcongres

West-Friesland – Met de start van het Kennisplatform Mantelzorg Westfriesland gaat de wens van de mantelzorgers in vervulling: het aanbod van alle organisaties in Westfriesland afgestemd én direct vindbaar voor de mantelzorger. De mantelzorger wordt met de komst van het kennisplatform ondersteund bij de organisaties waar zij al bekend zijn zoals het Wmo-loket, maatschappelijk werk, ouderenadviseur, verpleegkundige.

Om dit voor elkaar te krijgen, trekken Geriant, GGZ-NHN, MEE, Omring, Vrijwilligerspunt, Maatschappelijk Werk Hoorn/Enkhuizen/Koggenland, Stichting Welzijn Stede Broec, Stichting de Wering, Steunpunt Zorg voor Welzijn en de Westfriese gemeenten samen op in het Kennisplatform Mantelzorg Westfriesland. Op donderdag 30 januari wordt het samenwerkingsconvenant ondertekend tijdens het regionaal Mantelzorgcongres in Het Postkantoor te Bovenkarspel.

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor het verlenen van goede zorg. Toch worden niet alle mantelzorgers goed bereikt om hen te informeren. Dit kan ertoe leiden dat zij overbelast raken omdat zij niet de juiste ondersteuning krijgen. De deelnemende organisaties en gemeenten willen met het Kennisplatform Mantelzorg Westfriesland bereiken dat er meer mantelzorgers worden ondersteund. Daarnaast weten zij met de beschikbare informatie nu ook sneller waar ze voor ondersteuning terecht kunnen. Voor de mantelzorgers betekent dit dat zij de informatie en ondersteuning krijgen daar waar zij al contact hebben.

Wens mantelzorger voorop

De Provincie Noord-Holland ondersteunt dit project financieel vanuit het project Regionale Sociale Agenda (RSA). Namens de zeven Westfriese gemeenten is wethouder Lydia Groot van de gemeente Stede Broec bestuurlijk trekker van de RSA. Lydia Groot: “Ik ben blij met het convenant omdat we daarmee met elkaar de vraag van de mantelzorgers voorop stellen. Samen zorgen we er niet alleen voor dat een mantelzorger de juiste informatie krijgt, maar ook dat ons aanbod beter op elkaar wordt afgestemd en nog beter vindbaar is”.

Eigen website

Op 30 januari wordt tijdens het regionale Mantelzorgcongres ook de website www.ikzorg.nu gelanceerd. Mantelzorgers kunnen hierop alvast veel informatie vinden. Mocht er informatie ontbreken of zijn er vragen, dan kunnen zij terecht bij het WMO-loket van de eigen gemeente en bij de deelnemende welzijns- en zorgverlenende organisaties.

Reageren via facebook