Medemblik Actueel.

Regionieuws

Intensive Care Westfriesgasthuis weer open, bijna 300 patiënten onderzocht op VRE

Hoorn – De Intensive Care van het Westfriesgasthuis is sinds afgelopen zaterdag weer volledig open, ook voor spoed- en geplande opnames. Om verdere verspreiding van de besmetting van de VRE-bacterie zoveel mogelijk te beperken, besloot het ziekenhuis om de IC deels te sluiten. Na intensieve reiniging kon de afdeling weer open.

Zekere voor het onzekere
Het Westfriesgasthuis onderzoekt bijna 300 (oud) patiënten op de VRE-bacterie. Deze patiënten hebben op dezelfde afdelingen gelegen als de vier patiënten bij wie inmiddels een VRE besmetting is geconstateerd. Patiënten die niet meer zijn opgenomen, krijgen daarover thuis bericht.

Linda Burger, coördinerend manager in het Westfriesgasthuis: ‘We vinden het vervelend om patiënten hiermee te belasten. Maar de VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica. Het is daarom belangrijk om verspreiding te voorkomen. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden.

Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en onderzoeken we iedereen die mogelijk in aanraking is geweest met de bacterie. Als mensen drager blijken te zijn, willen we dat graag weten omdat het gevolgen heeft bij opname in een ziekenhuis/verpleeghuis of intensief contact met ernstig zieke mensen.’

Speciaal nummer
Vanaf vandaag is een speciaal nummer geopend voor patiënten die vragen hebben over de VRE bacterie: (0229) 85 55 76. Het nummer is bereikbaar tijdens kantooruren. Ervaring met deze bacterie in andere ziekenhuizen leert dat een VRE bacterie niet op korte termijn uit het ziekenhuis is geweerd. Dit heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat lang duurt voor duidelijk is welke patiënten besmet zijn.

Reageren via facebook