Op vakantie naar Afrika of Zuid-Amerika ? GGD vaccineert alleen tijdens specifieke spreekuren

gelekoorts

Medemblik – In verband met een kwaliteitsonderzoek ligt de productie van het monodosis gele koorts-vaccin stil. Als alternatief wordt multidosis vaccin aangeboden. Bij het multidosis vaccin gaan er 10 vaccinaties uit 1 verpakking, derhalve worden afspraken voor een gele koorts-vaccinatie geclusterd.

Afrika en Zuid-Amerika

Gele koorts is een vrij zeldzame maar ernstige tropische ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met het gele koorts virus. Dit virus komt voor bij apen en wordt door de beet van muggen overgedragen van apen naar de mens. Gele koorts komt uitsluitend voor in Afrika en Zuid-Amerika. Met name in West-Afrika en het Amazonegebied is het risico het grootst. Een vaccinatie is de enige manier om volledig tegen gele koorts beschermd te zijn. Het is een zeer effectief vaccin: een eenmalige toediening geeft minstens 10 jaar bescherming.

Gele koorts-vaccinatie soms verplicht

Om te voorkómen dat gele koorts zich kan verspreiden, stellen sommige landen waar gele koorts voorkomt de vaccinatie verplicht. Om te voorkómen dat u gele koorts meeneemt naar gebieden waar geen gele koorts heerst, maar wel de muggen voorkomen die gele koorts kunnen overdragen, stellen ook verschillende andere landen een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Gaat u binnenkort op reis naar een land waarvoor u een gele koorts-vaccinatie nodig heeft?

  • In Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 5) kunt u terecht op:
    maandag tussen 15.45-19.30 uur en op woensdag tussen 08.45-14.45 uur
  • In Hoorn (Maelsonstraat 11) kunt u terecht op:
    maandag tussen 15.45-19.30 uur.
  • In Schagen (Zuiderweg 25) kunt u terecht op:
    woensdag tussen 08.45-14.45 uur.
  • Gele koortsafspraken in Den Helder (Prins Hendriklaan 2) worden bij voorkeur gepland op één van de andere locaties, indien dit niet mogelijk is zal de afspraak op locatie Den Helder worden gepland.

Maken van een afspraak of meer informatie

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met 088-01 00 530. U kunt ook online een afspraak maken, houdt u daarbij alstublieft rekening met eerder genoemde dagen waarop de gele koorts-vaccinatie gegeven wordt.