Westfriesgasthuis waarschuwt voor gebruik betablokkers bij operaties

Westfriesgasthuis - Operaties gaan gewoon weer door

Hoorn – Recent is in de media bekend gemaakt dat onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die betablokkers krijgen voorgeschreven rond een geplande operatie mogelijk een verhoogd risico lopen. Het is van belang te weten dat patiënten die in het Westfriesgasthuis worden geopereerd geen bètablokkers krijgen voorgeschreven om deze reden. De cardiologen in het Westfriesgasthuis zijn gestopt met het voorschrijven van bètablokkers rond een (niet hart)operatie nadat in 2011 bleek dat deze richtlijn was gebaseerd op het ondeugdelijke onderzoek van internist Don Poldermans. 

Richtlijn 
Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een artikel over het nadelig effect van het gebruik van bètablokkers rond een operatie. In het artikel werd benadrukt dat het starten met bètablokkers voor een operatie de risico’s juist verhoogt. Cardioloog Paul van Bergen: “Voor ons betekende dat niets nieuws. Toen in 2011 duidelijk werd dat het onderzoek van dr. Poldermans ondeugdelijk was, zijn we al gestopt met het volgen van deze richtlijn.” 

Geen zorgen
De polikliniek Cardiologie krijgt nu veel telefoontjes van ongeruste hartpatiënten die bètablokkers gebruiken. Volgens Van Bergen hoeven ze absoluut  niet ongerust te zijn. “Het risico geldt niet voor mensen die al langer bètablokkers gebruiken vanwege hart- en vaatziekten en/of een hoge bloeddruk.”

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Hartstichting.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met ons op via de mail, of bel 0229-257 219.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.