15.4 C
Medemblik
8 juli 2020 15:28
Medemblik Actueel.

Klassieke muziek in het kerkje van Sijbekarspel – muziek bij kaarslicht

muziek bij kaarslicht

Sijbekarspel – Voor een voortreffelijke en betaalbare avond met muziek van hoog niveau, een goede sfeer én gratis parkeren bent u bij ‘Muziek bij kaarslicht’ in het kerkje van Sijbekarspel aan het juiste adres. Een hechte groep enthousiaste vrijwilligers staat al jaren garant voor klassieke- en wereldmuziek concerten van hoge kwaliteit. Pr-medewerker en bestuurslid Atie Jonker vertelt namens de groep vrijwilligers over het wel en wee van ‘Muziek bij kaarslicht’.

‘Onze groep vrijwilligers bestaat uit zeven personen’, vertelt Atie Jonker. ‘Soms zijn het er meer, mijn man komt bijvoorbeeld vaak mee om koffie te zetten tijdens een muziekavond. En daar zijn heel veel mensen blij mee want het is héérlijke koffie’ lacht Atie. ‘Onze groep is eigenlijk al vanaf 1999 bij elkaar en ook al zijn we heel verschillend, dat werkt des te beter. We zijn een gemengde groep, zowel mannen als vrouwen, hoog- en laagopgeleid, het maakt niet uit. We zijn een eenheid en hebben het gewoon knótsgezellig met elkaar. We letten op de details, zo heten we ‘Muziek bij kaarslicht’ en we zetten ook daadwerkelijk langs het pad naar het kerkje allemaal lichtjes. In de kerk zelf maken we ook gebruik van kaarslicht, dat is echt sfeervol’.

In het kerkje worden per jaar ongeveer zeven concerten gegeven, klassiek en wereldmuziek. ‘Onze klassieke concerten zijn altijd erg mooi, we vragen bijvoorbeeld muzikanten die net afgestudeerd zijn aan het conservatorium’, aldus Atie. ‘Toch merken we dat de bezoekersaantallen teruglopen. Dat is heel erg jammer, ik weet niet zo goed hoe dat komt. Misschien heeft de crisis er mee te maken, mensen willen geen zware kost maar een heerlijk ontspannen avondje uit. Dat is in de jaren dertig precies zo geweest, toen er ook een grote crisis was. Niet voor niets was de ‘Swing’-periode toen zo populair. Mensen willen een verzetje en tijdens zo’n avond is het gewoon genieten. Niet alleen bij óns kerkje lopen de klassieke concerten niet zo goed, in de hele kop van Noord-Holland zijn de avonden niet uitverkocht. Ik ga natuurlijk weleens bij andere zalen en kerkjes kijken, zij hebben hetzelfde probleem.

‘Natuurlijk zouden wij heel graag de bezoekersaantallen zien stijgen’, benadrukt Atie. ‘Het zijn prachtige concerten en daarnaast voorzien wij in de behoefte van mensen die in deze regio wonen. Die gaan vaak niet meer naar Amsterdam voor een avondje uit en komen bij ons luisteren. We hebben dus een belangrijke taak in de gemeente.

Natuurlijk proberen wij ook middels PR en reclame aandacht te vragen voor onze avonden. Het budget is echter klein, van de gemeente krijgen we subsidie waar we écht niet zonder kunnen, maar dat geld gaat naar het betalen van de muzikanten. Mocht er dus iemand zijn die dit leest en voor ons een spetterend mooie poster wil maken en drukken in het kader van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, dan zouden wij dat fantastisch vinden. Natuurlijk proberen wij ook zelf uit alle macht om de avonden uitverkocht te krijgen’.

‘Om de kosten te drukken bel ik artiesten zélf op, ik zorg dat er geen impresariaat tussen zit, omdat dat te duur is’ vertelt Atie. ‘Wij hebben een hele leuke klezmerband die vaak bij ons terugkomt voor een concert. ‘We verdienen geen klap’, zeggen ze dan, ‘maar het is hier zo ontzettend leuk om op te treden’. ‘Dat klopt’, lacht Atie, ‘de sfeer is goed, de artiesten worden in de watten gelegd. Het menselijke aspect telt bij ons, daarom komen mensen graag terug’.

‘Ik heb nog heel wat bands op mijn verlanglijstje staan’ Maar ze zijn gewoon te duur, we kunnen geen drieduizend euro neertellen voor een concert. Daarom blijf ik zoeken naar de betaalbare bands die nét zo goed zijn’.

Ook al verkeert het kerkje in zwaar weer, toch overheerst het plezier en het enthousiasme bij de vrijwilligers van het kerkje. Deze gemotiveerde groep zou zich erg graag nog jarenlang inzetten om de inwoners van Medemblik prachtige avonden bij kaarslicht te bezorgen. Komt dus allen naar de werelmuziekavonden én naar de klassieke voordrachten, want ook die zijn de moeite van het beluisteren méér dan waard.

Meer informatie? Kijk op de website van Muziek bij Kaarslicht

Via: Vrijwilligerspunt

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?