19.8 C
Medemblik
8 augustus 2020 07:41
Medemblik Actueel.

Medemblikkers fietsend door Laos – Sabaidee!

Medemblikkers fietsend door Laos - Sabaidee!

Medemblikkers fietsend door Laos – Sabaidee!

Medemblik|Laos – Ineke en Ron van Breukelen fietsen 3 maanden lang door de Gouden Driehoek in Zuid-Oost Azië. Wij proberen elke dag een update te plaatsen van hun fietsavonturen, maar als onze fietsende Medemblikkers geen internet hebben kan er 1 of 2 dagen tussen zitten. Vandaag de update van gisteren, morgen krijgt u 2 x een update.

Vandaag zijn we het echte Laos ingereden.

De afgelopen dagen zaten we in erg toeristische plaatsen en dat geeft dan toch een ander beeld. Het voordeel van dit soort plaatsen is wel dat je er van alles kunt krijgen en eten.

Zo was Ron zijn USB kabeltje kwijtgeraakt waarmee hij zijn GPS horloge uitleest en oplaadt. Waar vind je een nieuwe?? We hadden in de vorige plaats al gezocht, maar daar was het niet gelukt. Nu keken we ook goed rond of we een computerzaak zagen of zo iets. Die zagen we niet, maar wel een klein winkeltje dat van alles verkocht zoals o.a. telefoons. Dus daar maar even geprobeerd. We hadden het niet echt verwacht, maar ja hoor, hier hadden ze het goede usb-kabeltje dat op het horloge paste! Blij reden we weer verder!

Het is duidelijk te zien dat mensen hier een stuk eenvoudiger leven dan in Thailand. Simpele houten- en bamboehuizen, mensen koken op straat op houtvuurtjes, geen luxe auto’s op de weg etc. De kinderen reageren allemaal enthousiast als ze ons aan zien komen fietsen. Ze roepen Sabaidee, wat goedendag betekend hier. Het is wel weer even wennen om door een dorpje te fietsen en dan door alle kinderen (en dat zijn er een heleboel) begroet te worden. We voelen ons af en toe net Willem en Maxima! Het voelt ook een beetje alsof wij van een heel andere planeet komen, zo anders zien wij eruit in onze fietsoutfit met helm erop en op luxe fietsen met fietstassen.

De natuur is prachtig waar we doorheen komen, een valei met een rivier en mooie vergezichten. Onderweg is er veel te zien, een compleet varken werd op een vuur geroosterd en later zag ik iemand een eend plukken. Ook zie je mensen aan het werk, vrouwen op een weefgetouw of wol aan het oprollen, mannen die met de weg bezig zijn en mensen die op het land aan het werk zijn.

En heel veel kinderen, je ziet al hele jonge kinderen zorgen voor hun jongere broertje of zusje. Ook veel schoolgaande kinderen in een schooluniform en met een fiets. Het lijkt erop dat er een gift is geweest met fietsen, ze hebben allemaal dezelfde fiets. In een dorpje zagen we een ritueel wat volgens mij met daten te maken heeft. Jongens en meisjes stonden tegenover elkaar en gooiden een bal over. Vooral de meisjes zagen er prachtig uit. In een ander dorp viel het op dat er veel vrouwen een pijpje aan het roken waren, ook een bijzonder gezicht.

Na 52 km kwamen we in Mouang Houng aan waar we in een roze chinees hotel zitten. Na een lekkere douche zijn we de stad ingelopen op zoek naar eten, dit viel nog niet mee. In eerste instantie zagen we geen restaurantjes dus toen maar naar de markt. Hier werd wel eten klaargemaakt, maar het lukte ons niet om duidelijk te maken dat we vegetarisch wilden eten. Engels spraken ze niet en ze stonden verder niet open om op een andere manier te communiceren, dus gingen we verder. Nu zagen we wel een klein restaurantje, ook hier begrepen ze geen engels, maar met ons point-it boekje en met spullen uit de keuken kwamen we eruit en hebben we heerlijk gegeten!

Het betalen is ook nog even wennen, zoveel soorten briefjes met enorme bedragen! Gelukkig hebben we nu al een paar keer meegemaakt dat mensen ons gewoon de briefjes laten zien die wij moeten betalen, erg handig, zo hoeven we alleen maar de goede kleur te zoeken.

In de hele stad hebben we geen internet kunnen vinden dus dit verslag komt wat later op de site.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?