Update: De stelling: Politiek en de leegstand bij de middenstand in Medemblik

De stelling:  Politiek en leegstand middenstand Medemblik

De stelling:  Politiek en de leegstand bij de middenstand in Medemblik

Medemblik – Met de verkiezingen in aantocht gaan wij vanaf vandaag elke week 1 stelling voorleggen aan de politie partijen in de gemeente Medemblik. Zij kunnen hier dan kort op reageren.  Het is de bedoeling om eind februari begin maart een verkiezingsdebat te organiseren in het gemeentehuis van Medemblik waar u dan van harte bij bent uitgenodigd.

De stelling voor deze week luidt: “Wat gaat u doen aan de leegstand in de Nieuwstraat in Medemblik”.  Helaas hebben wij van een paar partijen geen reactie gekregen, gelukkig waren de meesten wel bereid te reageren.

Leegstand:

  • – Medemblik: 8 winkels leeg (30%)
  • – Wognum: 1 winkel leeg
  • – Whoof: 1 winkel leeg

De antwoorden van de partijen leest u hieronder:

Antwoord PvdA: Het winkelbestand staat onder druk en daarmee de leefbaarheid en plaatselijke voorzieningenniveau. De PvdA vindt dat we ons actief moeten opstellen om deze verschraling te stoppen. De gemeente moet een rol spelen door kleinschalige bedrijvigheid te faciliteren en te stimuleren.Ga na welke leegstaande panden tot bedrijfsruimte verbouwd kunnen worden, ga met de eigenaren in overleg of het pand geschikt gemaakt kan worden voor starters. Faciliteer startende ondernemers door gericht informatie aan te bieden en reik kennisactiviteiten aan. Vergroot de aantrekkelijkheid van de Nieuwstraat door betaalde precario te gebruiken om deze zo in te richten dat mensen daar graag gaan winkelen.

Antwoord D66: De gemeente Medemblik moet voorwaarde scheppend bezig zijn. Medemblik moet zorgen dat het parkeren soepel verloopt en dat de stad aantrekkelijk blijft. De haven moet op orde zijn zodat de mensen graag naar Medemblik toe komen. Ook de inrichting van de wegen moet goed zijn. Daarom steunen wij ook de museum stoomtram en het bakkerij museum zodat zij veel mensen kunnen verwelkomen. Zodoende komen er veel mensen in de stad en is het aantrekkelijk om een pand te huren of te kopen. Tenslotte zouden de eigenaren van de leeg staande panden de prijzen  naar beneden kunnen aanpassen.   

Antwoord OWP:Afgelopen maandag liep ik op de markt in de Nieuwstraat en ik was verbaasd over de vele leegstaande winkelpanden met een bordje te huur. De vraag is heeft dit allemaal te maken met de economische crisis? Ik denk dat ook een andere factor een grote rol speelt en dat is de huren zijn véél te hoog! Ik hoor soms bedragen van een paar duizend euro per maand. De huren moeten naar beneden! Als OWP zijn wij van mening dat er een beleid moet komen om de etalages van de leegstaande winkelpanden te bekleden, desgewenst met hobbymatige spullen. Deze benadering is gekozen om verpaupering van het winkelgebied tegen te gaan.

Antwoord BAMM: Bing wil geen beloften doen die ze niet waar kan maken. We zijn voor vrij ondernemerschap, gesteund door een stimulerende en flexibele overheid. Daar zouden zaken beter kunnen wat we ook voorstaan, maar we kunnen en willen niet ingrijpen in zaken die de markt regelt, zoals onderlinge concurrentie en de opkomst van internetverkopen. We concluderen ook, dat niet alleen de middenstand (niet alleen in de Nieuwstraat) maar ook veel andere branches het moeilijk hebben. Het zou niet juist zijn om selectief sectoren en doelgroepen, en dan nog in geselecteerde plaatsen, wel extra te ondersteunen met algemene middelen dus ten koste van anderen.

Antwoord VVD: De VVD heeft zich hard gemaakt voor het weer openstellen van de Nieuwstraat voor verkeer bij de maandagmiddagmarkt, ook wisten we te voorkomen dat de precariobelastingen werden verhoogd. Wij geloven dat je leegstand het beste tegengaat door ondernemers niet in de weg te zitten en hen de ruimte geeft om creatief te zijn. Zorg dat belastingen laag zijn, vergunningaanvragen eenmalig, val ze niet lastig over de kleur van hun gevelreclame, etc. Investeren in straatversiering is ook een optie. Maar uiteindelijk ga je leegstand tegen door als consument je euro’s anders uit te geven. Dus niet (altijd) bij grootwinkelbedrijven, supermarkten en internet. 

Antwoord CDA: Kleine ondernemers en familiebedrijven hebben voor het CDA prioriteit. Wij steunen initiatieven om voor de kernen een bereikbaar winkelaanbod voor de eerste levensbehoeften in stand te houden. Dat kan bijvoorbeeld samen met partners, zoals woningbouwcoöperaties. Laagdrempeligheid is daarbij een voorwaarde. Ondernemers behoren het ondernemersrisico echter zelf te dragen. CDA wil Medemblik beter op de kaart zetten. Hoe meer toeristen, fietsers en watersporters de weg vinden naar Medemblik, des te beter; voor de werkgelegenheid, economie, winkeliers, musea, horeca en overige ondernemers.

Antwoord ChristenUnie: Leegstand in de Nieuwstraat is helaas niet Medemblik specifiek. Ook in Enkhuizen sluit de ene ondernemer na de andere de toko. Jammer, heel jammer. Het straatbeeld wordt armoedig. Winkelen is geen feest meer. Grootste concurrent is online shoppen. De ondernemers moeten een eigen visie gaan ontwikkelen wat hier hun antwoord op is. Creëer b.v. internetpleinen in de Nieuwstraat waar Medemblikse ondernemers bij aangesloten zijn met centrale magazijnen waar mensen hun spullen kunnen halen, of zoiets. Denk bij die pleinen ook goed aan de inwendige mens en zorg voor gezelligheid en samenzijn. Als de gemeente plannen kan ondersteunen, zullen wij dat zeker doen.

Antwoord Gemeente Belangen: Leegstand heeft deels te maken met de gevolgen van de crisis en het kopen op internet. Het is geen kerntaak van de gemeente om ondernemers te subsidiëren. Als gemeente moet je niet toestaan dat er winkelconcentraties in het buitengebied ontwikkeld worden waardoor het publiek uit de winkelcentra wegtrekt. Het gemeentebestuur dient een aantrekkelijk partner te zijn om ondernemers te stimuleren om meer samen te werken om zodoende elkaar te versterken. Hiervoor is wel een sterke vertegenwoordiging van bedrijfsleven en/of middenstand nodig. De gemeente dient het toerisme te bevorderen. Dit is noodzakelijk voor de middenstand en de gemeente.. De gemeente kan en moet wel zorgen voor een aantrekkelijk winkelgebied. Dat zeker een positieve uitwerking zal hebben op de middenstand in de binnenstad. Dit geld trouwens voor de gehele gemeente.

Antwoord PWF: In veel steden hebben winkelstraten en -centra te kampen met leegstand. Deels door de verslechterde economie en te hoge huurprijzen. Maar ik denk nog meer doordat er steeds meer via internet wordt gekocht. Als politiek kan je daar niets aan doen. Wel kunnen we de Nieuwstraat aantrekkelijker maken voor bezoekers, door het autoverkeer terug te dringen, en al die lelijke reclameborden uit de straat. Begin met de Nieuwstraat zaterdagmiddag vanaf bijv. 14.00 uur af te sluiten voor autoverkeer(liefst ook voor scootertjes) tot zondagavond. Meer ruimte voor terrassen, een stukje muziek, straattheater. Er moet wat te beleven zijn op de Nieuwstraat.

Update: Antwoord PWF toegevoegd.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.