22 C
Medemblik
9 augustus 2020 03:36
Medemblik Actueel.

Medemblikkers fietsend door Laos – Mekong cruise

Medemblikkers fietsend door Laos - Mekong cruise

Medemblikkers fietsend door Laos – Mekong cruise

Medemblik – Ineke en Ron van Breukelen zijn bezig met een 3 maanden durende fietstocht door de gouden driehoek van Zuidoost-Azië. op hun 13e dag bevinden zij zich in Laos waar zij een ‘cruise’ hebben gemaakt naar Pak Beng.  Hieronder leest u het verhaal.

Bij Bap’s guesthouse hadden we onze ‘cruise’ geboekt naar Pak Beng. Dat was de eerste plek waar we zagen dat je de ‘slow boat’ kon boeken. Achteraf kwamen we erachter dat je die zo’n beetje overal kunt boeken, ook in het guesthouse waar we logeerden. Omdat we bij Bap geboekt hadden, hadden we daar gelijk een lunchpakket besteld en gingen we daar ook ontbijten, lekker makkelijk.

We hadden royaal de tijd, want de boot vertrok pas om 11:00 u vanaf een pier die 5 minuten verderop lag. De fietsen gingen op het dak van de boot, samen met nog een stuk of 4 andere fietsen. In de boot hadden we gereserveerde plaatsen, de nummers 52 en 53. Deze bleken echter niet naast elkaar te zijn en dat vonden we toch wel erg jammer omdat de boottocht ongeveer 7 uur duurt. Dat werd ter plaatse heel snel opgelost. De nummers stonden namelijk op briefjes die los op de stoelen lagen en er werden even wat briefjes anders gerangschikt zodat we bij elkaar konden zitten.

De boot was minder primitief dan we verwacht hadden. We hadden redelijke stoelen en een dak boven ons hoofd. We hadden er al rekening mee gehouden dat we misschien wel de hele dag in de zon moesten zitten, maar dat was helemaal niet aan de orde. Ook was er een keurig toilet aan boord. Wel heel prettig als je zo’n lange reis maakt. En er was een barretje met eten en drinken. Nou hadden we zelf lunchpakketten en water mee, maar een colaatje en wat chips ging er evengoed nog wel in.

Na een halfuurtje varen passeerden we de brug waar we gisteren overheen gereden zijn. 24 uur later en nog geen meter verder …

Het was een schitterende tocht. Je vaart alleen maar tussen groene hellingen met hier en daar kleine dorpjes met bamboe huisjes. Deze dorpjes zijn waarschijnlijk allemaal alleen maar vanaf het water te bereiken. Een enkele keer werd er een passagier bij zo’n dorpje uit gezet. Vlak bij zo’n dorpje stapte er ook een jongen uit. Met zijn fiets en rugzak werd hij op het strand afgezet. Het eerste wat hij deed was telefoneren, dus wellicht werd hij daar weer door een andere boot opgepikt.

Een half uur eerder dan gepland kwamen we in de haven van Pak Beng aan. De boot werd uiteraard al opgewacht door allerlei mensen die vragen of je al een kamer hebt. Ineke stond op de kade met de tassen en ik ging de fietsen aanpakken. Ik pakte eerst Ineke’s fiets aan en zette die even tegen de boot aan om mijn fiets aan te pakken. We stonden op een drijvende steiger die wat op en neer dobberde op het water waardoor de fiets aan het rollen gingen en al met 1 wiel in het water verdween voor ik hem te pakken had.

We vinden ons onderkomen in Bunmy’s guesthouse. Ondanks dat er heel veel overnachtingsmogelijkheden zijn, waarvan we er een paar voorbij gefietst zijn, verblijven hier veel van de genen die we op de boot gezien hebben. We eten er heerlijk, maar in het restaurant is het rumoeriger dan we de laatste tijd gewend zijn. Maar ons eten smaakt er gelukkig niet minder om!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?