17.2 C
Medemblik
14 juli 2020 20:01
Medemblik Actueel.

Medemblikkers fietsend door Thailand – Hutje van Bamboe

Medemblikkers fietsend door Thailand - Hutje van Bamboe

Medemblikkers fietsend door Thailand – Hutje van Bamboe

Medemblik|Thailand – Vanmorgen vroeg zijn we in de mist vertrokken. Na ruim een uur was deze weer opgetrokken. De route was lekker vlak en we gingen als een speer. Het was een mooie route over een rustige weg die langs verschillende dorpjes leidde. Ook een heel stuk door rijstvelden. Momenteel groeit er weinig rijst maar ze zijn er wel druk op aan het werk, zoals met de hand rijstplantjes aan het planten.

Na 35 km kwamen we in de plaats Tha Ton. Hier moesten we beslissen of we verder gingen per boot of dat we de route over de berg zouden nemen. Dus eerst maar een restaurantje opgezocht waar we wat gedronken hebben. We wilden ook graag de pannenkoeken die op de kaart stonden, maar die hadden ze niet. Alleen gebakken eieren en die hadden we al bij het ontbijt gehad!

We waren al om 9.30 in Tha Ton en de boot zou pas na 12 uur vertrekken, dus besloten we om door te fietsen. In de routebeschrijving stond dat er na 15 km een mogelijkheid was om naar een guesthouse in een Karendorp te gaan en daar te overnachten. Dit leek ons wel leuk.

Het klimmen begint morgen, deze 15 km waren nog vrij vlak dus die hadden we er snel opzitten. Omdat we niet zeker wisten of we in het guesthouse ook konden lunchen, hebben we eerst bij een coffee shop er vlak voor nog een lekker gebakje gegeten. Ander eten hadden ze niet. In Tha Ton hadden we al flink fruit ingeslagen dus wij zouden geen honger krijgen.

Het guesthouse was snel gevonden en we werden gastvrij ontvangen door Reinato, onze gastheer. Hij woont hier samen met zijn vrouw en een dochtertje. We hebben een heel eenvoudig, maar geweldig onderkomen. Een bamboehutje op palen met een prachtig uitzicht. In het begin waren we nog wel even bang dat we door de vloer zouden zakken, maar bamboe is gelukkig echt heel stevig. Reinato hing voor ons nog 2 hangmatten op en zo lagen we lekker bij te komen van onze fietstocht.

Reinato is gids en verzorgt ‘trekkings’. We hadden nog een hele middag voor de boeg, dus hebben we hem gevraagd of hij met ons op pad wilde. We hebben een tocht van 4,5 uur gemaakt en enorm veel gezien en gehoord. Het eerste deel ging door de rijstvelden en andere akkerbouwgronden. Zo zagen we hoe sojabonen groeiden. Eens per maand word zo’n akker onder water gezet. We zagen een vrouw rijst planten, met haar laarzen in de diepe modder, Eén voor één worden de rijstplantjes gepoot. Er zijn ook rijstvelden waar gezaaid wordt, maar deze schijnen minder rijst op te leveren. Verder groeiden er pompoenen, mais en later zagen we ook een veld met passievruchten. We liepen over een soort minidijkjes tussen de velden door, iets wat je zo zonder gids nooit zou doen.

Daarna liepen we het dorp in. Reinato zijn neef is 2 dagen geleden overleden en we gingen even bij de familie langs. Bijzonder om daar zomaar tussen te zitten. Er waren lange tafels, ze verwachten veel gasten, en we kregen thee en koekjes. We mochten ook bij de overledene kijken, maar daar hadden we niet zo’n behoefte aan. Wel keken we onze ogen uit naar hoe mensen er wonen, hoe ze eruit zien en wat er allemaal gebeurt, moeilijk om te beschrijven.

De volgende stop was bij een familie in een bamboehuis, ook daar gingen we een tijdje zitten. We kregen tabak te zien en een soort bladeren en witte korrels waar ze op kauwen. Alle mensen die we zagen en ontmoetten waren vriendelijk en vrolijk! Met gebaren en wijzen legde een man uit hoe ze dingen van bamboe maken en het bewerken. Hun huis leek op ons hutje op palen. Naast het huis zaten een paar varkens en wat kippen.

Toen een heel stuk door bos en rimboe gelopen, ondertussen vertelde Reinato van alles en liet ons fruit proeven wat hij onderweg plukte, zoals maracuja, mandarijnen en guave. In de verte hoorden we een hoop geknal en zingen. Het bleek dat in een dorp vlakbij nieuwjaar gevierd werd. In verschillende dorpen wordt dit wat later gevierd. We liepen erheen en ook in dit dorp keken we onze ogen weer uit. De meeste mensen hebben 2 of 3 ‘huizen’ (meest van bamboe, soms van steen). Het ene huis is de keuken en het andere het woon/slaap gedeelte. De derde is vaak een schuur. Er werd volop vuurwerk afgestoken en er werd karaoke gezongen. Ook hier bezochten we een familie, in het keukenhuis. We kregen limonade en kleefrijst met sesamzaad. Ik vond die kleefrijst niet lekker, heel taai en smaakloos. Dat wordt nog wat, want dit schijnt in Laos het hoofdvoedsel te zijn! In het huis was een vrouw een baby de borst aan het geven en waren er 3 dochters. De man des huizes hebben we niet gezien maar die schijnt 3 vrouwen te hebben en 10 dochters.

Na dit bezoek was het nog een behoorlijk eindje teruglopen. De route ging eerst langs de doorgaande weg, maar ging daarna over in hele kleine paadjes, doorgangetjes, over slootjes en door de prut. Moe maar voldaan kwamen we weer terug. Het is erg leuk om op deze manier het land, de mensen en hun gewoontes beter te leren kennen.

Na een korte rust was het tijd om te douchen! Ook weer even een klusje, want er is hier een toilet/douche hokje, maar uit de douche komt alleen maar heel heet water. Gelukkig stond er ook een grote emmer met een bakje, dus het hete water mengen met koud water uit een andere kraan en met een bakje water over je heen gooien.

Fris gewassen konden we gaan eten. De familie had heerlijk vegetarisch gekookt en samen met hen en een andere gast (een bijzondere man uit Alaska) hebben we bij hen in huis gegeten. En nu zitten we, met krekelgeluiden om ons heen, na te genieten van een bijzondere dag!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?