60-jarig huwelijkspaar Zwaan-Wijdenes uit Opperdoes: 'We gaan niet achter de geraniums'

60-jarig huwelijkspaar Zwaan-Wijdenes uit Opperdoes: 'We gaan niet achter de geraniums'

60-jarig huwelijkspaar Zwaan-Wijdenes uit Opperdoes: ‘We gaan niet achter de geraniums’

Opperdoes – Op 30 december gaven ze een groot feest ter ere van hun jubileum in het dorpshuis in Opperdoes. 60 jaar eerder vierden ze hun trouwfeest in café de Fuik, het huidige Wapen van Opperdoes. En hoewel ze nog steeds in dezelfde plaats wonen, zijn Klaas en Neeltje (Nel) nog volop in beweging. ‘We gaan niet achter de geraniums zitten.’

Ze ontmoetten elkaar bij de kerkvereniging. Eén van de weinige plekken waar jongeren elkaar in die tijd konden treffen. In het kerkgebouw werden praatavonden georganiseerd en jaarlijks was er een feest.  Na 3 jaar verkering trouwden ze. Klaas was net gestart met zijn eigen Loonbedrijf Zwaan. Een geschikt moment om te trouwen, dat was belastingtechnisch interessant.

Verliefd, verloofd, getrouwd

‘We waren toen al ruim 2 jaar verloofd. Voordien had Klaas mijn vader wel officieel om mijn hand gevraagd’, vertelt Nel, nu 81 jaar.

Ze vierden het trouwfeest in café de Fuik. De avond zat vol rijmen en stukkies. Een organist zorgde voor de muziek. Ze gingen samenwonen in het huis van de opa van Klaas aan de Oosteinde. Later betrokken ze het huis van Neeltjes vader. Nadat haar moeder plotseling overleed, nam zij de mantelzorg op zich. Ze kookte en waste en deed allerhande huishoudelijk werk. Ze kregen 2 zoons en 1 dochter.

Overmaken

Nel verzorgde de administratie voor het loonbedrijf. ‘Ik ging met rekeningen naar de klanten om contant geld op te halen. Ik moest er erg aan wennen toen men via de bank ging betalen. Ik vroeg me af of dat wel goed zou gaan met dat overmaken.’

Verenigings- en landleven

Naast al haar drukke werkzaamheden en rol als moeder vond Nel nog tijd voor het verenigingsleven. Zo was zij voorzitter van de Nederlandse Christen Vrouwenbond (NCVB) en de Kerkeraad.

Ondertussen was Klaas vooral op het tuindersland te vinden. Met paarden, een ploeg en een eg bewerkte hij het land. Het werk vergde zware lichamelijke inspanning.

Onder de mensen

Bijblijven en doorgaan. Dat is voor beide belangrijk. Gelukkig laat de gezondheid dat ook toe. Klaas (83) is slechthorend. ‘Ach, je moet toch wat hebben’, verklaart hij nuchter. Het belet het hem niet nog altijd actief te zijn. Zijn zoon heeft  Loonbedrijf Zwaan overgenomen. Klaas helpt hem nog vaak. Hij doet niets liever, is graag onder de mensen.

Gek op Oostenrijk

Thuis is hij graag bezig op de computer en elk jaar gaat het echtpaar naar Oostenrijk met de auto. Klaas rijdt nog zelf. ‘We gaan al 40 jaar naar hetzelfde pension. De eigenaars zijn inmiddels vrienden van ons geworden. Als alles meezit gaan we er in september 2014 weer naartoe’, zegt Nel.

Het harde werken heeft geloond. Ze konden een nieuw vrijstaand huis laten bouwen waar ze met veel plezier wonen. Dat voelt heel rijk.

Een lang en gelukkig huwelijk is ook rijkdom. ‘Doordat we zo hard werken en altijd druk bezig zijn, is er weinig tijd om ruzie te maken. Maar we hebben elkaar wel altijd goed de waarheid kunnen zeggen en er werd ook wel met deuren geklapt. Dat lucht op’, aldus Nel.

 Ruzie of niet, samen redden ze het wel. ‘Ik ga vooral niet achter de geraniums zitten’, roept Klaas op de achtergrond. ‘Dat lukt ook niet want die hebben we niet’, besluit Nel haar verhaal met een grote lach.

Op 7 januari vereerde burgemeester Streng het jubilerende echtpaar met een bezoek. Een mooi slot van feestelijke weken.

Wij feliciteren het echtpaar Zwaan-Wijdenes en wensen hen nog veel gelukkige en gezonde jaren toe samen.

IMG_8776

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.