PvdA Medemblik wil geen grootschalige huisvesting MOE-landers in Medemblik

polenhotel

Huisvesting arbeidsmigranten: leefbaarheid en leefomstandigheden centraal! ‘Geen grootschalige huisvesting in de woonkernen

Medemblik – Enkele weken geleden werden de 7 West-Friese gemeenten door het ministerie op hun vingers getikt voor het feit, dat niet werd voldaan aan het toegezegde aantal huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten.

In de gemeente Medemblik is inmiddels de grootschaligheid van een concentratie van 250 wooneenheden een gepasseerd station en richt de discussie zich nu op locaties voor maximaal 50 wooneenheden. Tijdens controles van Kompas bleken nog steeds situaties voor te komen, waarbij werkgevers/ondernemers het niet zo nauw namen met de leefomstandigheden van hun buitenlandse werknemers. Dit is uiteraard onaanvaardbaar en handhaving op deze middeleeuwse omstandigheden en vormen van uitbuiting verdient de hoogste prioriteit.

Voor de PvdA is het duidelijk, dat de leefomstandigheden van onze vele arbeidsmigranten voorop staan en dat we in combinatie met de leefbaarheid in de kernen naar geschikte locaties moeten zoeken.  In onze verkiezingsprogramma zijn we hierover duidelijk:

De PvdA wil dat de Oost-Europese werknemers die hier tijdelijk zijn, zoveel mogelijk gehuisvest worden door de werkgevers. Daarbij gelden dezelfde normen als die wij aan onze huisvesting toekennen.

De PvdA sluit grootschalige huisvesting ( max. 50 medewerkers) niet uit, als het beheer goed en de veiligheid gegarandeerd is. In de woonkernen willen we geen grootschalige voorziening. In onze recreatieparken wordt niet meer permanent gewoond. De PvdA wil daar strak op handhaven. Onze parken moeten weer aantrekkelijk worden voor toeristen. Arbeidsmigranten die vast werk hebben en een toekomst in Nederland willen opbouwen hebben dezelfde mogelijkheden en rechten als autochtonen.

De eerste verantwoordelijkheid voor het aantrekken van buitenlandse werknemers en hun huisvesting ligt dus nadrukkelijk bij de werkgevers, binnen de door de raad gesteld kaders. Ook voor 2014 zal de PvdA zich hier nadrukkelijk voor blijven inzetten. Hoe groot de druk vanuit Den Haag ook richting het college van B&W wordt, wij gaan voor de combinatie van de leefbaarheid in de kernen en goede leefomstandigheden van onze arbeidsmigranten.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.