Medemblik gestart met maatwerkadviezen voor energiezuinige woningen

Raoul Santibanez van het Duurzaam Bouwloket voert een energiescan uit bij de woning van de familie De Fost aan de Mandrill in Wognum.
Raoul Santibanez van het Duurzaam Bouwloket voert een energiescan uit bij de woning van de familie De Fost aan de Mandrill in Wognum.

Medemblik gestart met maatwerkadviezen voor energiezuinige woningen

Medemblik – De gemeente Medemblik is gestart met het maken van maatwerkadviezen voor energiezuinige en comfortabele woningen. Een adviseur van het Duurzaam Bouwloket onderzocht de woning van de familie De Fost aan de Mandrill in Wognum. De gemeente Medemblik stimuleert hiermee eigen woningbezitters om te investeren in energiebesparende maatregelen. Onder de titel ‘Duurzaam wonen’ krijgen zij een advies op maat voor een energiezuinige woning.

Van de meeste woningtypes in de kernen van Medemblik wordt de komende tijd zo’n advies gemaakt. Via het onderzoek en een infraroodopname kunnen woningeigenaren precies zien waar er warmte in de woning verloren gaat en waar energie kan worden bespaard. De energiebesparende adviezen komen in februari 2014 beschikbaar; er komen dan voorlichtingsbijeenkomsten waarin de inwoners zich na afloop kunnen aanmelden voor een gratis rapport. Aan het maken van het advies zijn voor de bewoners geen kosten verbonden.

Wethouder Kasper Gutter: “Het treffen van energiebesparende maatregelen brengt de energierekening flink omlaag en verhogen het woningcomfort. De gemeente vindt het belangrijk dat onze inwoners zich bewust zijn van alle besparingsmogelijkheden. Welke maatregelen je kunt nemen en hoe je dit aanpakt, is vaak onbekend. De gemeente biedt dit advies de eigen woningbezitters graag aan.”

Zowel woningeigenaren maar ook huurders kunnen al langere tijd informatie inwinnen via het onafhankelijke www.duurzaambouwloket.nl over maatregelen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. De gemeente breidt de service tijdelijk uit door alle eigenaren van een koopwoning actief van een advies op maat te voorzien. De woningcorporaties in Medemblik zijn zelf aan de slag met energiesparende maatregelen voor hun woningbestand. Het project ‘Duurzaam wonen’ is een onderdeel van het programma Duurzaam Medemblik waarmee de gemeente zich actief inzet om bewustwording en energiebesparing bij bewoners, instellingen en bedrijven te stimuleren.