-0.1 C
Medemblik
30 november 2020 02:42
Medemblik Actueel.

Westfriesgasthuis in de fout met prenatale test

Westfriesgasthuis in de fout met prenatale test

Westfriesgasthuis in de fout met prenatale test

West-Friesland – In het Westfriesgasthuis kunnen zwangere vrouwen met een erkende indicatie kiezen voor de ‘niet invasieve prenatale test’ (NIPT). Met de NIPT kan in het bloed van de zwangere vrouw een mogelijke chromosoomafwijking van het ongeboren kind op een betrouwbare wijze worden onderzocht. De NIPT is niet gevaarlijk voor de zwangerschap.

Gynaecoloog Hajo Wildschut: “Daarmee vind ik het een goed en veel patiëntvriendelijker alternatief voor de vruchtwaterpunctie of vlokkentest die bij ongeveer 0,5% van de onderzochte vrouwen een miskraam veroorzaakt.” Deze test wordt door de gynaecologen van het Westfriesgasthuis alleen ingezet bij zwangere vrouwen uit de regio met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, zoals het downsyndroom. Door het Westfriesgasthuis wordt het bloed voor de NIPT naar het buitenland verstuurd.

Op 17 december werd bekend dat minister Schippers de uitvoering van de test vanaf 1 april 2014 goedkeurt. Voor de uitzending van NCRV ‘Altijd Wat’ zijn opnames gemaakt in het Westfriesgasthuis, onder meer bij verloskunde. De uitzending is op dinsdag 17 december te zien om 21.10 uur op Nederland 2.

Reageren via facebook