ChristenUnie Medemblik blikt terug en kijkt vooruit

ChristenUnie Medemblik blikt terug en kijkt vooruit

blikt terug en kijkt vooruit

Medemblik – Ondanks dat ik niet van terugkijken houd, is het wel goed om dat af en toe eens te doen. Kun je daarmee het verleden veranderen? Nee. Maar we moeten er wel van leren. Het is al weer 3 jaar terug dat de fusie een feit werd. Ondanks de motie van de CU dat het geografisch een gedrocht werd en de timing niet klopte, werd democratisch anders besloten. Het zou een gemeente worden met veel blauw (water) en kostenbewustheid.

Ondanks alle voornemens, zie je toch dat de waan van de dag meer leidend is. Er was een aantal vervelende dossiers in de kast van de oude gemeentes en de landelijke trend van zelfredzaamheid zette een behoorlijke druk op de gemeente.  Een fusiegemeente heeft altijd last van oude afspraken. De uitspraak dat deze altijd gerespecteerd dienden te worden, kwam niet altijd goed uit en gaf de nodige discussie en verontwaardiging. Maar; tijden veranderen en altijd blind een oud dossier volgen, kon gewoonweg niet.

Nog steeds vindt de CU dat zelfredzaamheid een groot risico is voor de zwakkeren en een alibi wordt voor alle politieke agenda’s. En ook hier weer, hoever ga je mee met de van boven opgelegde realiteit en wanneer moet er keihard nee worden gezegd. Van het “kosten bewust” zijn, zie je niet alles terug omdat je simpelweg geen vergelijk meer kunt maken met de oude situatie.  Maar de grote investeringen om van Medemblik een watergemeente te maken, wogen niet op tegen de kosten en de noodzakelijke verdeling van gelden over de andere beleidsterreinen. Dus zijn we daar erg kritisch op geweest.

De CU is deelnemer in de coalitie en heeft daar met wisselende meerderheden veel kunnen bereiken voor de kernen. In veel gevallen kregen we steun voor onze moties en ook wij konden veel moties van onze andere partijen steunen. Ik kan niet anders zeggen dan dat de democratie een eerlijk spel heeft gekregen.

De volgende verkiezing staat voor de deur. De kaarten zijn inmiddels geschud en de politiek gaat op voor de gunst van de kiezer. Jaren van decentralisatie en een behoorlijke verandering die “participatiestaat” heet staat voor de deur. Dat zal tevens een bepaalde verharding van standpunten teweeg brengen. De gedachte dat wij voor elkaar zorgen, is ook een drijfveer van de CU.  De praktijk laat echter zien dat een vrouw 10 jaar lang dood in haar huis kan liggen, zonder ontdekt te worden.  

Mantelzorgers  moeten het wel kunnen opbrengen. En soms is iemand gewoon alleen en eenzaam vanwege de omstandigheden. Pas op politiek, niet alles is zoals het op papier lijkt. Laat ons niet steeds hoeven terug te kijken en dan te leren. Nee, we moeten leren door goed naar elkaar te luisteren om ongelukken te voorkomen. De CU zal hier een duidelijk geluid laten horen.

Onze steun is en blijft het Woord van God en daar leren we wat we kunnen bijstellen en hoe we de toekomst zien. Micha 6:8 blijft onze drijfveer: gerechtigheid doen en opkomen voor de zwakkeren. Is dat een verkiezingsleuze? Nee daar leven wij als CU leden elke dag mee.  In afhankelijkheid wat boven elke vorm van politiek staat. We zullen dan ook de plannen blijven volgen en bewaken, zo dat er geen mensen tussen de wal en het schip vallen. Dat kan beteken dat we met onze mening soms een minderheid vormen. Maar we blijven bij principes, want niet alles is goed onder het mom van democratie. We hebben een mening en een standpunt en durven tegen de stroom in te gaan. Sterker, we moeten zelfs af en toe dat eigen geluid laten horen.

Helpt U mee?

Silva Visser

Fractievoorzitter CU Medemblik

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.