Provinciale Staten van Noord-Holland stemt in met vvd-voorstel afschaffing wachtgelden

Noord-Holland – Provinciale Staten van Noord-Holland hebben afgelopen maandag 18 november unaniem ingestemd met een initiatiefvoorstel van VVD-Statenlid Hans van Straaten. Door dit voorstel wordt de wachtgeldregeling voor oud-Statenleden in Noord-Holland op zo kort mogelijke termijn geheel afgeschaft. Er wordt hierbij geen overgangstermijn in acht genomen, de huidige regelingen stoppen na een jaar.

De VVD vindt, dat, aangezien het Statenlidmaatschap een nevenfunctie is, Statenleden voor hun inkomen niet afhankelijk zijn van hun vergoeding. Bovendien is het einde van een zittingsperiode al lang van te voren bekend. Dit maakt de situatie van Statenleden anders dan die van bijvoorbeeld wethouders of gedeputeerden, die op elk moment weggestuurd kunnen worden en dan zonder inkomen zouden zitten.

De wachtgelduitkeringen, in het Noord-Hollandse geval 80% van de Statenvergoeding, staan regelmatig ter discussie. Zo is niet in alle provincies sprake van een dergelijke regeling; en waar deze er nog wel is, verschilt die per provincie. In de bestaande modelverordening van het InterProvinciaal Overleg (IPO) is de regeling zodanig versoberd dat alleen Statenleden die daar ook echt behoefte aan hebben, recht hebben op wachtgeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor Statenleden die geen of slechts beperkte inkomsten hebben. De Noord-Hollandse VVD-fractie voelt weinig voor een dergelijke regeling. Dit omdat het uitoefenen van het ambt van Statenlid nooit bedoeld kan zijn om in een inkomen te voorzien. Bovendien is het einde van de ambtsperiode ver van te voren aan te zien komen. Een Statenlid kan dus tijdig inspelen op de wijziging van het inkomen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.