20.3 C
Medemblik
22 mei 2020 18:08
Medemblik Actueel.

Succesvolle voedselactie Dorcas Andijk

Succesvolle voedselactie Dorcas Andijk

Succesvolle voedselactie Dorcas Andijk

Andijk – Met een geschatte opbrengst van 51.000 voedseldozen – 4.000 meer dan vorig jaar – is de Dorcas Voedselactie een succes. Vorige week werden in ruim 900 supermarkten, kerken en scholen in heel Nederland voedsel en fondsen ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Op dit moment wordt het voedsel in acht sorteercentra gesorteerd. Zeker 20.000 pakketten zullen nog voor Kerstmis worden verspreid in Oost-Europa. De eerste oplegger vertrekt op 18 november naar Roemenië.

‘Fantastisch dat duizenden vrijwilligers zich weer hebben ingezet voor het inzamelen van voedsel en fondsen voor voedselhulp’, aldus Dorcas-directeur Joeke van der Mei. ‘In Oost-Europa is de winter de moeilijkste tijd van het jaar. Een dik pak sneeuw en temperaturen van twintig, dertig graden onder nul zijn heel gebruikelijk. Als je nauwelijks te eten hebt en een vervallen huis met scheuren in de muur, is het niet eenvoudig om staande te blijven. We zijn dankbaar dat we dankzij de voedselactie deze mensen in die omstandigheden kunnen ondersteunen en bemoedigen.’

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken, zoals voedsel en kleding, blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen.

De voedselactie helpt aan ‘voedsel voor nu, én aan voedselzekerheid voor later’. Dorcas deelt voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen door bijvoorbeeld leeftijd, ziekte of een beperking. Het geld besteedt Dorcas aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien.

Reageren via facebook