Snel op de been in het Westfriesgasthuis Hoorn

Snel op de been in het Westfriesgasthuis Hoorn
Meneer Glim (foto: Amber Nan)

Snel op de been in het Westfriesgasthuis Hoorn

Hoorn – Patiënten die een nieuwe heup of knie nodig hebben, krijgen in het Westfriesgasthuis hun zorg via een nieuwe methode met als titel ‘snel op de been’. Doel is om mensen zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen.

Het Westfriesgasthuis is het eerste ziekenhuis in Noord Holland die deze zorg biedt. Orthopedisch chirurg Wiliam Neve: ‘Het verschil met de oude situatie is dat patiënten op de dag van de operatie al uit bed kunnen en binnen 2-3  dagen naar huis mogen. Thuis gaan ze verder aan de slag met hun herstel met behulp van  vier vaste wijkverpleegkundigen. Deze wijkverpleegkundigen hebben regelmatig contact met de orthopedisch chirurgen. Zo blijven we een vinger aan de pols houden’

Op de hometrainer

Jaarlijks krijgen bijna 700 patiënten een nieuwe heup of knie in het Westfriesgasthuis. Neve: ‘Het merendeel hiervan is ouder dan 50 jaar en heeft al een heel proces van pijn en ‘steeds minder kunnen’ achter de rug.’ Meneer Glim uit Grootebroek is zo’n patiënt. ‘In februari is mijn linkerknie gedaan volgens de oude techniek. Twee weken geleden was mijn rechterknie aan de beurt. Die zat dus in dat nieuwe programma. Het viel me op dat ik mijn rechterknie meteen al 90 graden kon buigen. Ook was ik niet alleen letterlijk snel op de been, ik zat op de vierde dag al op de hometrainer. De pijn achteraf is ook een stuk minder. Meneer Glim is na ruim 22 jaar pijn in zijn knieën behoorlijk blij met zijn nieuwe knieprotheses. ‘Ik loop alweer lekker buiten. Alleen mijn vrouw moet erg wennen aan het feit dat ik mijn kromme beentjes kwijt ben,’ merkt hij vrolijk op. ‘Ik denk dat het ergens wel charmant stond.’

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.