IVN West-Friesland – Uilen met ballen

IVN West-Friesland – Uilen met ballen

West-Friesland – Bij IVN West-Friesland in Bovenkarspel staat zondag 17 november alles in het teken van uilen. Uilenspecialist Luc Smit geeft er voor volwassenen en kinderen een gratis middagactiviteit over Kerk- en Steenuilen. Start om 14.00 uur in de Incoteczaal van het Streekbos Paviljoen.

Neem een pincet en oude tandenborstel mee om uilenballen te gaan pluizen. Dat is een boeiend klusje, botjes tellen en peuteren. Uilen eten hun prooi (vooral muizen) met huid en haar op. Onverteerbare resten, zoals botjes en haar, worden weer uitgebraakt in de vorm van een reukloos balletje die mag worden onderzocht.

De kerkuil staat op de ‘rode lijst’ dat wil zeggen, dat deze uil door het LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is aangewezen als soort die extra aandacht en bescherming verdient.

Luc Smit houdt zich intensief bezig met Kerk- en Steenuilen, d.w.z. het ophangen en controleren van nestkasten en het ringen van de jonge vogels. Het verzamelen van gegevens om meer inzicht te krijgen in het uilenleven is een van zijn taken. Door voorlichting wil hij het publiek meer kennis over deze kwetsbare muizeneters geven.

Overige informatie:

  • Waar: Streekbos paviljoen, Veilingweg 21a, Bovenkarspel
  • Wanneer: Zondag 17 november 2013
  • Hoe laat: 14:00 uur
  • Kosten: Gratis