Den Ouden Doosch – Kasteel Radboud

Den Ouden Doosch - Kasteel Radboud
Kasteel Radboud in de begin jaren ’70. Klik op de foto voor de grote foto

Den Ouden Doosch – Kasteel Radboud

Medemblik – Kasteel Radboud is één van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V. Hij wilde niet alleen een dam opwerpen tegen de veelvuldige infiltraties in zijn gebied van de Friezen, maar hier ook steunpunten hebben waar hij de pas onderworpen West-Friezen onder de duim kon houden. Zie: Geschiedenis van West-Friesland.

Kasteel Radboud was een zogenoemde dwangburcht. In vroeger tijden was het kasteel groter in omvang. Nu resteren nog twee woonvleugels, een vierkante- en ronde toren. De rest is in de loop der eeuwen verdwenen. Het originele kasteel heeft in grote lijnen dezelfde plattegrond als het kasteel Muiderslot.

Tijdens het Tweede beleg van Medemblik in in 1517 werd het kasteel belegerd door de Friese rebellenlegers van Pier Gerlofs Donia en Wijerd Jelckama.

Na 1578, er werden toen stadswallen aangelegd, verloor het kasteel zijn functie als verdedigingswerk en toevluchtsoord en raakte het in verval. Er heeft nooit een adellijk geslacht gewoond op het kasteel. Daarna zijn er van 1890 tot 1897 restauraties onder leiding van P.J.H.Cuypers uitgevoerd. Kasteel Radboud is sinds 1889 eigendom van de Nederlandse staat en valt onder deRijksgebouwendienst.

Op 4 september 1939 werd Rembrandts schilderij De Nachtwacht hier tijdelijk in veiligheid gebracht, voordat het in mei 1940 naar een bunker in de duinen bij Castricum verhuisde.

Bron: Wikipedia