Nieuw Basispakket JGZ per 1 januari 2015

Nieuw Basispakket JGZ per 1 januari 2015

Medemblik – Met het standpunt dat de staatssecretaris van VWS eind juni 2013 heeft ingenomen over het advies van de commissie De Winter zijn de contouren van het nieuwe Basispakket JGZ duidelijk geworden.

Hoewel de formalisering daarvan nog zijn weerslag moet krijgen in de aanpassing van de Wet Publieke Gezondheid en het Besluit Publieke Gezondheid is het NCJ al bezig met de voorbereiding van producten om de JGZ-organisaties te ondersteunen bij de implementatie van het nieuwe pakket. Per 1 januari 2015 wordt deze van kracht.

Animatiefilmpje gevolgen nieuw Basispakket JGZ

Het NCJ heeft een animatiefilmpje laten maken over de gevolgen van het nieuwe Basispakket voor de JGZ en de samenhang met de nieuwe Jeugdwet. Nog meer dan voorheen wordt met dit pakket het begrip ‘preventie’ onderstreept. Vaccineren, monitoren, signaleren en screenen vormen nog steeds de kern van het Basispakket JGZ en moeten aan ieder kind worden aangeboden. Kindermishandeling, overgewicht, internetgebruik en contactmoment adolescenten kregen al langer aandacht, maar worden nu ook wettelijk vastgelegd in het basispakket. Hetzelfde geldt voor voorlichting, begeleiding, en toeleiding naar zorg. Nieuw in het Basispakket JGZ zijn beleidsadvisering en schoolverzuim.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.