Column Andrea van Langen – Zwarte Piet

Column Andrea van Langen – Zwarte Piet

Medemblik – Recent organiseerde de dorpsraad een debat over plannen voor huisvesting van maximaal 50 buitenlandse werknemers. Gezien de reacties vreest men vooral overlast en aantasting van het woongenot. Oplossing is óf afzien van dergelijke plannen, waarmee een tekort aan huisvesting blijft bestaan want ondanks de crisis neemt de vraag niet af, óf proberen aanvullende voorwaarden (kaders) te stellen naast de eerder vastgestelde. 

Denk aan: spreiding van de huisvesting, niet te dicht op elkaar. Hiermee zijn al een aantal plannen in Andijk van tafel want die zijn vlakbij elkaar gepland in een omgeving waar nu al veel arbeidsmigranten gehuisvest worden. Daarnaast beheer, agrariërs houden zélf toezicht. Bij de grootschaligere huisvesting zou een Nederlandssprekende beheerder verplicht kunnen worden. Bij een pension in Medemblik bleek dat de meeste overlast kwam door buiten rokende en drinkende bewoners. Hiervoor zou bijvoorbeeld een binnenplaats gecreëerd kunnen worden.

Klachten van omwonenden zouden financiële consequenties moeten hebben voor de exploitant. Dit zou de gemeente kunnen afdwingen door een regeling in de exploitatie-overeenkomst waarin bij overlast het aantal toegestane personen wordt verlaagd. Bij teveel overtredingen volgt sluiting. Ervan uitgaande dat de exploitanten hierdoor getroffen worden in hun portemonnee zal vervolgens de overlast snel door de beheerder worden aangepakt.

Deze punten zal mijn fractie inbrengen bij de discussie over dit onderwerp. Wij maken ons geen illusies, er zal bij toekomstige buren weerstand blijven bestaan. Ook zullen weer de grenzen van de afgesproken kaders worden opgezocht. En de gemeente krijgt ongetwijfeld opnieuw de zwarte Piet!

Op 18 november komt de VVD naar het dorpshuis om met u te praten over dit en andere onderwerpen. Schrijf het alvast in uw agenda.

Andrea van Langen, fractievoorzitter VVD Medemblik

P.s: 16 november is de Sinterklaasintocht, wat mij betreft met veel Zwarte Pieten!

Dit bericht is eerder verschenen als column in De Andijker van 30-10-2013

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.