17.7 C
Medemblik
14 juli 2020 16:31
Medemblik Actueel.

Amber Alert bestaat 5 jaar

Amber Alert bestaat 5 jaar

Hoorn – Amber Alert Nederland bestaat maandag vijf jaar. Sinds de oprichting zijn in totaal zeventien alerts verzonden, voor achttien vermiste kinderen. Twaalf van hen werden uiteindelijk teruggevonden. Op het ss Rotterdam wordt teruggeblikt en vooruitgekeken, met onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Exact vijf jaar geleden gaf toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het startschot voor het landelijke waarschuwingssysteem voor kindontvoeringen. In de eerste week meldden ruim vijftigduizend mensen zich aan. In januari 2012 werd de miljoenste gebruiker aangesloten. Inmiddels ligt het aantal aanmeldingen rond de twee miljoen.

Doordat grote organisaties als de NS, vervoerder Connexxion en de publieke omroep zich hebben aangesloten en de berichten verder verspreiden ligt het effectieve bereik volgens de organisatie op 7,7 miljoen.

De naam van het systeem komt van Amber Hagerman, die in 1996 vermoord werd teruggevonden in de Amerikaanse staat Texas. Haar dood leidde tot de oprichting van de eerste Amber Alert, in Texas.

Begin dit jaar ging Amber Alert Europe van start. Deze stichting wil zorgen dat een alert niet stopt bij een grens. Amber Alert Nederland is een van de grondleggers van dit Europese platform.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?