Update – Brandweer onmachtig bij brand in de windmolen Wieringermeer

windplan Wieringermeer

Update – Brandweer onmachtig bij brand in de windmolen Wieringermeer

Medemblik|Wieringermeer – De 1900 windmolens in ons land zijn onvoldoende beveiligd tegen brand. Als het misgaat, is de brandweer niet altijd in staat om adequaat hulp te verlenen. Dat zeggen experts tegen BNR, naar aanleiding van de dood van twee onderhoudsmonteurs in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat.

Nu was dit een molen van 67 meter hoog, de windmolen vlakbij Medemblik is bijna 200 meter hoog. Is er ooit onderzocht door de diverse instanties of de brandweer instaat is om hier bij brand te blussen, hoe gaan ze de brand blussen, met welke middelen gaan ze de brand blussen. Kan de brand überhaupt worden geblust.  

Mocht er in de windmolen brand uitbreken, is het nog maar de vraag of de brandweer veel kan doen. De brandweer vaak gissen naar het model van de turbine, om over elektriciteit, de kans op blikseminslag en de draaiende wieken nog maar niet te spreken.  

De vraag is ook, mag je bewust levens van brandweermensen in de waagschaal stellen als er brand uitbreekt in zo’n windmolen. De brand bij de molen in Ooltgensplaat waar 2 doden bij vielen kon pas na uren worden geblust omdat er geen materiaal aanwezig om mee te kunnen blussen op die hoogte.

De brandweer van Medemblik rukt ook uit in de Wieringermeer als het binnen een x aantal km vanaf de kazerne Medemblik is. De Ambtenaar valt hier ook onder.  De redactie gaat vandaag vragen stellen aan de gemeente Medemblik en Hollands Kroon over een plan van aanpak bij brand in de ‘Ambtenaar’ . Zodra wij hier antwoord op hebben ontvangen zullen wij deze publiceren.  Zeker nu ook vrijwel zeker is dat Hollands Kroon nog 9 stuks van dit soort enorme molens wil gaan bouwen op de grens met de gemeente Medemblik.

Wij hebben zojuist de reactie van de gemeente Medemblik mogen ontvangen. U leest de vragen en antwoorden hieronder.

Goedemorgen,

 Hieronder vindt u uw vragen en uiteraard de antwoorden. Heeft u nog meer vragen, hoor ik ze uiteraard graag.

  1. Is er een plan van aanpak mocht er brand uitbreken in de 200m hoge windmolen?

Antwoord: Ja,  brandweer Medemblik heeft een rondleiding en instructie gehad over hoe te handelen bij een incident in en om windmolen de Ambtenaar. De risico’s zijn met name op de begane grond in de molen, waar de opgewekte gelijkspanning omgezet wordt in wisselspanning die aan het elektra net geleverd word. En in de gondel van deze windmolen op 125 meter hoogte.

  1. Is de brandweer van Medemblik of omliggende gemeenten hier voor uitgerust, is er überhaupt een korps in de omgeving die tot 200m hoogte kan reiken met een ladderwagen?

Antwoord: gedeeltelijk, in de windmolen op de begane grond kunnen wij een incident in samenwerking met de beheerder afhandelen. Bij een incident in de gondel op 125 meter hoogte hebben wij als brandweer geen mogelijkheden om een incident af te handelen. Er wordt dan een beroep gedaan op een specialistisch team van de windmolenbouwer. (onderhoud cq. rescue team )

  1.  Hoe staat het met de veiligheid van de omwonenden mocht er brand uitbreken. Bij dit soort molens kunnen er bij calamiteiten onderdelen van deze molen tot kilometers ver worden weggeslingerd.

Antwoord: omwonenden zijn veilig bij een mogelijk incident in de windmolen. Zij wonen op voldoende afstand. Wel is er de mogelijkheid bij een incident in de windmolen dat het verkeer op de aangrenzende weg gevaar ondervindt.

Met vriendelijke groet,
Zefanja Hofman
Communicatieadviseur

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.