Hoogheemraadschap klaar voor gladde winter 2013-2014

Gladheidsbestrijding
Gladheidsbestrijding

Hoogheemraadschap klaar voor gladde winter 2013-2014

West-Friesland – We beheren circa 1400 kilometer plattelandswegen en 250 kilometer fietspaden. Vanwege de grootte van ons beheergebied (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal) is het voor wat betreft de gladheidbestrijding opgedeeld in drie werkdistricten.

Gemiddeld strooien we onze wegen 26 keer per winter, nog afgezien van de keren dat we met de sneeuwschuiven werken. Vanuit 5 steunpunten sturen we 39 strooiwagens de weg op. Dagelijks zijn meer dan 50 medewerkers op afroep paraat om de gladheid te lijf te gaan. De strooiroutes zijn zo samengesteld dat alle wegen binnen 2½  uur gestrooid kunnen worden.

Verschillende wegen, verschillende aanpak

De belangrijke verkeersaderen in ons land, de rijkswegen en provinciale wegen, worden door het rijk en de provincie preventief gestrooid met natzoutstrooiers: nog voor het glad is wordt het zout op de weg gestrooid. Met uitzondering van bijzondere omstandigheden zoals sneeuw en ijzel, worden deze wegen dus niet glad. 

De overige wegen in het landelijk gebied en binnen de bebouwde kom zijn in beheer bij de waterschappen en gemeenten. Sommige beheerders strooien preventief, anderen strooien pas als het glad wordt: de curatieve methode. Voor de weggebruiker blijft het dus altijd oppassen: ondanks dat er een strooidienst is, kan het op elke weg glad zijn.

Ontwikkelingen

Door de ontwikkeling van betere machines en technieken stappen steeds meer weg-beheerders over op de preventieve bestrijding. Het voordeel is dat er minder zout nodig is, wat goedkoper is en beter voor het milieu, en dat het verkeersveiliger is.

Wij zijn met ingang van 2006 overgegaan op preventieve bestrijding. Onze 26 grote zoutstrooiers zijn geleidelijk vervangen en op onze werven zijn de nodige aanvullende maatregelen genomen. In de praktijk zullen de wegen eerder gestrooid worden dan voorheen.

Draaiboek gladheidbestrijding

De praktische uitvoering van de bestrijding werken we jaarlijks uit in het draaiboek gladheidbestrijding. In het draaiboek staan bijvoorbeeld de werktijden, de strooiroutes en het te gebruiken materieel.

Informatie

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met de heer J. van Westrop, telefonisch 072 – 582 8282 of via mail info@hhnk.nl.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.