Lezing over Vorst en volk in Wognum

Lezing over Vorst en volk in Wognum

Lezing over Vorst en volk in Wognum

Wognum – Vorst en volk is het thema van de Maand van de Geschiedenis. In het kader daarvan organiseert de historische stichting De Cromme Leeck een lezing over de kunstcollectie van koning Willem II. Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Bertus Bakker uit Alkmaar. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagavond 25 oktober  in het Raadhuis, Raadhuisplein 1 in Wognum.

Kunstminnend

Koning Willem II (1792-1849) bezat één van de fraaiste privé kunstcollecties van zijn tijd. Hoewel hij een kunstminnend vorst was, toonde hij zich geen bevorderaar van de pas ontstane musea in ons land. Met Thorbecke was hij van mening dat kunst geen regeringszaak was. Des te meer energie stak hij echter in het verzamelen.

Zijn collectie telde onder andere schilderijen van de bekendste Vlaamse Primitieven, zoals  Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Maar ook werken van Rembrandt ontbraken niet, alsmede schilderijen van eigentijdse meesters. Voor zijn schilderijenverzameling liet de koning zelfs een door hemzelf ontworpen neogotische galerij in Den Haag bouwen. Deze Gothische Zaal bestaat nog steeds. De werken van Willem II zijn nu vrijwel uitsluitend in buitenlandse musea bewonderen, want een jaar na zijn dood werd de zorgvuldig opgebouwde collectie geveild.

Overige informatie:

  • Waar: Het Raadhuis, Raadhuislaan 1, Wognum
  • Wanneer: Vrijdaga 25 oktober 2013
  • Hoe laat: 19:30 uur
  • Kosten: € 3,- / gratis voor donateurs Cromme Leeck

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.