1.2 C
Medemblik
24 januari 2021 20:28
Medemblik Actueel.

Afgebrande stolpboerdeij Wervershoof herrijst

Karakteristieke beeld van stolp-bebouwing in de Dorpsstraat van Wervershoof wordt weer compleet

Afgebrande stolpboerdeij Wervershoof herrijst.  Terugplaatsen van 150 jaar oude stolpvierkanten op 22 oktober.

Wervershoof – Op de plek waar in het voorjaar door brand een woonboerderij verloren ging, verrijst een nieuwe stolp. Stolpenspecialist Maarten Koning maakte hiervoor het ontwerp. Zoals bekend, staat zijn werk borg voor een aantal kenmerken, die te maken hebben met het behoud van traditionele vorm. Deze sluit geheel aan bij de bestaande bebouwing.

De opzet is om de te verbouwen woonboerderij er weer uit te laten zien alsof er nooit brand geweest is. Een verbouwing met respect voor traditie en tegelijk beantwoordend aan hedendaagse wooneisen zoals veel licht in woonkeuken, hal en woonkamer. Door toepassing van de beste materialen met name bij de isolatie van buitenmuren en dak, wordt een isolatiewaarde van 5,5 bereikt. Verwarmen is haast overbodig geworden. Aan de buitenzijde zal de uitstraling weer als vanouds blijven, door de vorm van ramen en gevelsteen. Zo komt er in samenspraak met de opdrachtgever,weer iets geheel herkenbaars terug in het dorpsbeeld.

Van binnen zal het hart van de boerderij, gevormd door beide bestaande vierkanten, in het zicht blijven. Deze constructie die het dak zal weer zal gaan dragen wordt onder anderen gevormd door de bestaande vierkanten uit 1867.

Actualiteit.

Het terug plaatsen van vierkanten is telkens weer een belangrijke mijlpaal bij zo een bouwproject. Het karakteristieke hart wordt aangebracht, om er hopelijk voor de komende eeuwen weer dienst te doen. Dit inhijsen van het vierkant zal plaatsvinden op 22 oktober, waarschijnlijk aan het eind van de ochtend. Een fotogenieke gebeurtenis en het bekijken waard.

Reageren via facebook